Ptysie...ptysie...szczerze powiem, że długo się do nich przymierzałam i chciałam je zrobić w wersji tradycyjnej. Ciasto fajnie wyrosło, ale nad kremem muszę jeszcze popracować ;) W smaku niczego im nie brakuje !
Przepis :
Ciasto parzone
- 250 ml wody
- 125 g masła
- 1 szklanka mąki pszennej
- 4 jajka
Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia, ciasto nałożyć do rękawa cukierniczego i szprycować rozetki w sporych odległościach (ciasto urośnie) Piec w 200 stopniach przez 30 minut. Wystudzić, przekroić na pół.
Różowa pianka
- 1 opakowanie galaretki wiśniowej
- 4 białka
- pół szklanki cukru
Smacznego !
Przepis : www.mojewypieki.com
aż naszła mnie ochota na takie ptysie :) pyszności :)
OdpowiedzUsuńchętnie bym zjadła takiego ptysia :)
OdpowiedzUsuń