To już kolejna wersja eklerów na blogu tym razem w letniej i truskawkowej wersji z kremem mascarpone. Nie za słodkie i baaardzo truskawkowe, polecam ;)
Przepis :
- 250 ml wody
- 80 g masła
- szczypta soli
- 1 szklanka mąki pszennej
- 4 jajka
Wodę, masło, sól zagotować w rondelku, dodać mąkę i wymieszać aż ciasto będzie gęste i odchodzić od ścianek garnka, odstawić do przestudzenia. Dodać stopniowo jajka jedno po drugim, za każdym razem dokładnie miksując. Gotowe ciasto nałożyć do rękawa cukierniczego i wyszprycować eklery na blaszce wyłożonej papierem. Piec około 25 minut w 200 stopniach. Wystudzić.
Krem mascarpone
- 250 g mascarpone
- 500 g śmietany kremówki 36 %
- 4 łyżki cukru pudru
- świeże truskawki do dekoracji
Schłodzone mascarpone i kremówkę wraz z cukrem ubić na gęsty krem. Z eklerów skroić górny kawałek ciasta tworząc coś na kształt łódeczki. Do wgłębienia nałożyć krem, położyć truskawki.
Smacznego !
Grzesznie wyglądają :D Boskie!
OdpowiedzUsuńSuper pomysł nie z czekoladą na wierzchu tylko truskawkami.
OdpowiedzUsuńoo matko,,te truskawki przyciągają...
OdpowiedzUsuń