niedziela, 7 sierpnia 2016

Wegańskie ciasto z mango






Kolejny przepis na wegańskie ciasto z orzechów nerkowca, tym razem z mango i fantazyjnym wzorkiem ;) Na pewno nikt nie przejdzie obok niego obojętnie !

Przepis :

Na spód
  • 1,5 szklanki migdałów
  • 0,5 szklanki nerkowców
  • 1 szklanka wiórków kokosowych
  • skórka otarta z jednej cytryny
  • pół łyżeczki ekstraktu waniliowego
  • 100 g daktyli
  • 1 łyżka kaszy gryczanej
Wszystkie składniki oprócz skórki, ekstraktu i daktyli, umieścić w melakserze i zmielić na mąkę. Dodać pozostałe składniki, zmiksować. Jeśli mieszanka będzie zbyt sucha można dodać odrobinę wody. Masę wyłożyć na spód tortownicy (20-21 cm) wyłożonej papierem, wyrównać.

Masa mango
  • 2 szklanki puree z mango
  • 3,5 szklanki nerkowców (namoczonych kilka godzin)
  • 3 łyżki syropu z agawy
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • 1/3 szklanki soku z cytryny
  • 1/3 szklanki oleju kokosowego płynnego
Wszystkie składniki dobrze zmiskować na gładką masę, którą następnie wyłożyć na wcześniej przygotowany spód, wyrównać.

Masa do dekoracji
  • 1,5 szklanki nerkowców (namoczonych)
  • 2 łyżki syropu z agawy
  • odrobina soku z cytryny
  • 1/4 szklanki oleju kokosowego płynnego
  • dodatkowo kilka jagód, odrobina puree z mango, sok z buraka
Wszystkie składniki oprócz barwników zmiksować na gładką masę. Masę rozłożyć do 3 małych miseczek i każdą odpowiednio zabarwić :pomarańczowy - mus z mango, fioletowy - kilka jagód, różowy - sok z buraka. Gotowe barwniki przełożyć do trzech jednorazowych rękawów cukierniczych.


Na cieście zrobić wzorki jak na powyższym zdjęciu, a potem poprzeciągać wykałaczką.

Smacznego ! 

Źródło inspiracji : http://www.happyhealthblog.com 

2 komentarze: