Ostatnio często używa się zielonej herbaty do deserów, także i ja chciałam spróbować :) Zapraszam na lekki deser z letnimi i już kończącymi się malinami, z których pochodzi słodycz z dodatkiem orzeźwiającej zielonej herbaty.
Przepis :
Ciasto parzone
- 250 ml wody
- 80 g masła
- szczypta soli
- 1 szklanka mąki pszennej
- 4 jajka
Budyń malinowy
- 200 g malin
- odrobina soku z cytryny
- 400 ml mleka
- 120 g cukru
- 5 żółtek
- 2 łyżki mąki pszennej
- 3 łyżki mąki ziemniaczanej
Krem mascarpone
- 250 g mascarpone schłodzonego
- 400 g śmietanki kremówki 36 % schłodzonej
- 1 łyżka cukru pudru
Dekoracja
- zielona herbata matcha w proszku
- świeże maliny
Gotowe eklerki nadziać budyniem malinowym (za pomocą rękawa i długiej wąskiej tylki), wierzch udekorować kremem mascarpone (okrągłą tylką), posypać zieloną herbatą matcha.
Smacznego !
Prezentują się światowo - muszą być bardzo pyszne :)
OdpowiedzUsuńPołączenie malin i matcha jest najlepsze :) Twoje eklerki wyglądają przecudownie!
OdpowiedzUsuń