sobota, 10 września 2016

Eklerki z malinami i zieloną herbatą




Ostatnio często używa się zielonej herbaty do deserów, także i ja chciałam spróbować :) Zapraszam na lekki deser z letnimi i już kończącymi się malinami, z których pochodzi słodycz z dodatkiem orzeźwiającej zielonej herbaty.

Przepis :

Ciasto parzone 
  • 250 ml wody
  • 80 g masła
  • szczypta soli
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 4 jajka
Wodę, masło i sól zagotować, do wrzącej wody wsypać mąkę i wymieszać aż do otrzymania gładkiego ciasta odklejającego się od ścianek garnka. Ostudzić. Następnie kolejno dodawać jajka, dokładnie miksując po każdym dodaniu. Gotowe ciasto przełożyć do rękawa cukierniczego i na blachę wyłożoną papierem do pieczenia wyszprycować eklerki. Piec w 200 stopnaich przez 25 minut. Wystudzić.

Budyń malinowy
  • 200 g malin
  • odrobina soku z cytryny
  • 400 ml mleka
  • 120 g cukru
  • 5 żółtek
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 3 łyżki mąki ziemniaczanej
Maliny zagotować z sokiem z cytryny, aż się rozpadną i puszczą sok. Mleko zagotować. Żółtka ubić z cukrem na jasną i puszystą masę, następnie dodać obie mąki i zmiksować do połączenia się składników. Masę jajeczną i maliny dodać do gotującego się mleka, dokładnie wymieszać. Gotowy budyń przykryć folią spożywczą tak aby dotykała budyniu na całej powierzchni, przestudzić.

Krem mascarpone
  • 250 g mascarpone schłodzonego
  • 400 g śmietanki kremówki 36 % schłodzonej
  • 1 łyżka cukru pudru
 Wszystkie składniki ubić na gęsty krem.

Dekoracja
  • zielona herbata matcha w proszku
  • świeże maliny

Gotowe eklerki nadziać budyniem malinowym (za pomocą rękawa i długiej wąskiej tylki), wierzch udekorować kremem mascarpone (okrągłą tylką), posypać zieloną herbatą matcha.

Smacznego !

2 komentarze:

  1. Prezentują się światowo - muszą być bardzo pyszne :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Połączenie malin i matcha jest najlepsze :) Twoje eklerki wyglądają przecudownie!

    OdpowiedzUsuń