Mamy już jesień, więc czas na jesienne smaki, a dynia z pewnością do nich należy. Tutaj w nadzieniu do tarty w towarzystwie ricotty, na migdałowym spodzie, udekorowanej bezą włoską.
Przepis :
Ciasto kruche
- 150 g mąki pszennej
- 50 g zmielonych migdałów
- 30 g cukru pudru
- szczypta soli
- 100 g zimnego masła
- 1 jajko
Suche składniki i masło zagnieść na kruszonkę, dodać jajko i wyrobić gładkie ciasto. Zawinąć w folię i schłodzić w lodówce przez 30 minut. Po tym czasie rozwałkować ciasto na blacie podsypanym mąką i wyłożyć nim formę na tartę (wcześniej wysmarowaną masłem i oprószoną mąką). Na ciasto położyć papier z obciążeniem (np. groch, fasola). Piec w 200 stopniach przez 15 minut, następnie zdjąć obciążenie i podpiec 10 minut do ładnego rumianego koloru.
Masa dyniowa
- 500 g sera ricotta
- skórka starta z 1 pomarańczy
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 2/3 szklanki cukru
- 4 jajka
- 1 i 1/3 szklanki puree z dyni
W misie miksera utrzeć ser, mąkę ziemniaczaną i skórkę z pomarańczy. Dodać cukier i ponownie ucierać na wolnych obrotach miksera. Następnie stopniowo dodać jajka (dokładnie miksując po każdym dodaniu), dodać puree z dyni i wymieszać do połączenia się składników. Gotową masę wylać na wcześniej podpieczony spód, piec w 180 stopniach przez 30 minut (do wyraźnego ścięcia się masy). Wystudzić.
Beza włoska
- 75 g białka
- 140 g cukru
- odrobina wody
- dodatkowo garść orzechów włoskich do dekoracji
Do rondelka wsypać cukier i zalać odrobiną wody, zagotować. W tym czasie zacząć ubijać białka, następnie stopniowo wlewać gęsty syrop cukrowy i ubić na bezę. Gotową bezę przełożyć do rękawa cukierniczego z okrągłą i naciętą tylką i udekorować bezę. Posypać posiekanymi orzechami włoskimi.
Smacznego !
ale wygląda pysznie:)
OdpowiedzUsuńMust have sezonu dyniowego w tym roku. Będę piec! :)
OdpowiedzUsuńWow, szczęka opada :) Wygląda cudownie!
OdpowiedzUsuńhttp://rankiemwszystkolepsze.blogspot.com/
Mam wielką ochotę zrobić :) W jakich rozmiarów formie piekłaś ciasto?
OdpowiedzUsuń22 cm :)
Usuń