niedziela, 25 września 2016

Tarta dyniowa





Mamy już jesień, więc czas na jesienne smaki, a dynia z pewnością do nich należy. Tutaj w nadzieniu do tarty w towarzystwie ricotty, na migdałowym spodzie, udekorowanej bezą włoską.

Przepis :

Ciasto kruche
  • 150 g mąki pszennej
  • 50 g zmielonych migdałów
  • 30 g cukru pudru
  • szczypta soli
  • 100 g zimnego masła
  • 1 jajko
Suche składniki i masło zagnieść na kruszonkę, dodać jajko i wyrobić gładkie ciasto. Zawinąć w folię i schłodzić w lodówce przez 30 minut. Po tym czasie rozwałkować ciasto na blacie podsypanym mąką i wyłożyć nim formę na tartę (wcześniej wysmarowaną masłem i oprószoną mąką). Na ciasto położyć papier z obciążeniem (np. groch, fasola). Piec w 200 stopniach przez 15 minut, następnie zdjąć obciążenie i podpiec 10 minut do ładnego rumianego koloru.

Masa dyniowa
  • 500 g sera ricotta
  • skórka starta z 1 pomarańczy
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 2/3 szklanki cukru
  • 4 jajka
  • 1 i 1/3 szklanki puree z dyni
W misie miksera utrzeć ser, mąkę ziemniaczaną i skórkę z pomarańczy. Dodać cukier i ponownie ucierać na wolnych obrotach miksera. Następnie stopniowo dodać jajka (dokładnie miksując po każdym dodaniu), dodać puree z dyni i wymieszać do połączenia się składników. Gotową masę wylać na wcześniej podpieczony spód, piec w 180 stopniach przez 30 minut (do wyraźnego ścięcia się masy). Wystudzić.

Beza włoska
  • 75 g białka
  • 140 g cukru
  • odrobina wody
  • dodatkowo garść orzechów włoskich do dekoracji
Do rondelka wsypać cukier i zalać odrobiną wody, zagotować. W tym czasie zacząć ubijać białka, następnie stopniowo wlewać gęsty syrop cukrowy i ubić na bezę. Gotową bezę przełożyć do rękawa cukierniczego z okrągłą i naciętą tylką i udekorować bezę. Posypać posiekanymi orzechami włoskimi.

Smacznego !

5 komentarzy:

  1. Must have sezonu dyniowego w tym roku. Będę piec! :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Wow, szczęka opada :) Wygląda cudownie!
    http://rankiemwszystkolepsze.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  3. Mam wielką ochotę zrobić :) W jakich rozmiarów formie piekłaś ciasto?

    OdpowiedzUsuń