Przez wszystkich lubiane małe tartaletki z kremem waniliowym i świeżymi owocami, w tym przypadku trochę inaczej ułożonymi malinami wypełnionymi konfiturą. Pyszne w smaku i elegancko się prezentują ;)
Przepis :
Ciasto kruche
- 175 g mąki pszennej
- 100 g zimnego masła
- 1 łyżka cukru pudru
- szczypta soli
- 1 żółtko
Mąkę, masło, cukier puder i sól zagnieść na kruszonkę. Dodać żółtko i zagnieść gładkie ciasto. Owinąć folią i schłodzić w lodówce 30 minut. Standardową formę na 12 muffinek wysmarować masłem i oprószyć mąką. Ciasto rozwałkować na blacie podsypanym mąką i wycinać spore kółka np za pomocą miseczki. Ciastem wyłożyć zagłębienia formy, ponakłuwać widelcem i ponownie schłodzić 30 minut w lodówce. Następnie piec w piekarniku w 180 stopniach przez 20 minut. Wystudzić.
Creme patissiere
- 500 ml mleka
- ziarenka z 1 laski wanilii
- 5 żółtek
- 85 g cukru
- 35 g maki pszennej
- 30 g skrobi ziemniaczanej
Mleko z wanilią zagotować i zdjąć z ognia. Żółtka z cukrem utrzeć na jasny i puszysty krem, dodać obie mąki i ponownie zmiksować do połączenia się składników. Do masy jajecznej dodać około 1/3 zagotowanego mleka i zmiksować. Zahartowane jajka dodać do mleka i wymieszać. Krem ponownie umieścić nad palnikiem na małym ogniu i gotować, ciągle mieszając, do zgęstnienia kremu. Gotowy krem przykryć folią spożywczą, tak aby dotykała kremu na całej powierzchni, przestudzić.
Dekoracja
- świeże maliny
- konfitura (u mnie truskawkowy dżem bez pestek)
Kruche spody wypełnić waniliowym kremem. Na tartaletkach poukładać maliny, otworem do góry. Każdy otwór wypełnić konfiturą (za pomocą jednorazowego rękawa cukiernicznego).
Smacznego !
jakie piękne! Super pomysł z tymi malinami wypełnionymi konfiturą :) I jeszcze mój ulubiony krem :)
OdpowiedzUsuńWyglądają przecudownie :) Smakują zapewne równie dobrze - jeśli nie lepiej ^^ mniam!
OdpowiedzUsuńDeser wygląda świetnie! Chyba będę musiała taki wykonać :) Super blog i powodzenia w dalszej pracy.
OdpowiedzUsuń