wtorek, 13 września 2016

Tartaletki z creme patissiere i malinami





Przez wszystkich lubiane małe tartaletki z kremem waniliowym i świeżymi owocami, w tym przypadku trochę inaczej ułożonymi malinami wypełnionymi konfiturą. Pyszne w smaku i elegancko się prezentują ;)

Przepis :

Ciasto kruche
  • 175 g mąki pszennej
  • 100 g zimnego masła
  • 1 łyżka cukru pudru
  • szczypta soli
  • 1 żółtko
Mąkę, masło, cukier puder i sól zagnieść na kruszonkę. Dodać żółtko i zagnieść gładkie ciasto. Owinąć folią i schłodzić w lodówce 30 minut. Standardową formę na 12 muffinek wysmarować masłem i oprószyć mąką. Ciasto rozwałkować na blacie podsypanym mąką i wycinać spore kółka np za pomocą miseczki. Ciastem wyłożyć zagłębienia formy, ponakłuwać widelcem i ponownie schłodzić 30 minut w lodówce. Następnie piec w piekarniku w 180 stopniach przez 20 minut. Wystudzić.

Creme patissiere
  • 500 ml mleka
  • ziarenka z 1 laski wanilii
  • 5 żółtek
  • 85 g cukru
  • 35 g maki pszennej
  • 30 g skrobi ziemniaczanej
Mleko z wanilią zagotować i zdjąć z ognia. Żółtka z cukrem utrzeć na jasny i puszysty krem, dodać obie mąki i ponownie zmiksować do połączenia się składników. Do masy jajecznej dodać około 1/3 zagotowanego mleka i zmiksować. Zahartowane jajka dodać do mleka i wymieszać. Krem ponownie umieścić nad palnikiem na małym ogniu i gotować, ciągle mieszając, do zgęstnienia kremu. Gotowy krem przykryć folią spożywczą, tak aby dotykała kremu na całej powierzchni, przestudzić.

Dekoracja
  • świeże maliny
  • konfitura (u mnie truskawkowy dżem bez pestek)
Kruche spody wypełnić waniliowym kremem. Na tartaletkach poukładać maliny, otworem do góry. Każdy otwór wypełnić konfiturą (za pomocą jednorazowego rękawa cukiernicznego).

Smacznego !

3 komentarze:

  1. jakie piękne! Super pomysł z tymi malinami wypełnionymi konfiturą :) I jeszcze mój ulubiony krem :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Wyglądają przecudownie :) Smakują zapewne równie dobrze - jeśli nie lepiej ^^ mniam!

    OdpowiedzUsuń
  3. Deser wygląda świetnie! Chyba będę musiała taki wykonać :) Super blog i powodzenia w dalszej pracy.

    OdpowiedzUsuń