wtorek, 16 grudnia 2014

Zimowe babeczki z makiem




Kontynuuję temat świątecznych wypieków ;) tym razem śliczne kruche babeczki z makowym nadzieniem.

Przepis (źródło www.mojewypieki.com):

Ciasto kruche
  • 2 i 1/4 szklanki mąki pszennej
  • 200 g zimnego masła
  • 2 żółtka
  • 1/4 szklanki cukru pudru
  • 1 czubata łyżka kwaśnej śmietany 18%
Masa makowa
  • 170 g maku
  • 55 g brązowego cukru
  • 15 g posiekanych orzechów włoskich
  • 1 jajko
  • 1 łyżka miodu
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • 2 łyżki kandyzowanej skórki pomarańczowej
  • 40 g rodzynek
  • odrobina aromatu migdłowego
Przygotować ciasto kruche: masło posiekać z mąką i cukrem pudrem, utrzeć jak na kruszonkę, dodać żółtka i śmietanę, wyrobić na gładką masę, uformować kulę, zawinąć w folię i schłodzić w lodówce przez 30 miniut. Mak zalać wrzątkiem, wystudzić, odsączyć, dwukrotnie zmielić. Dodać pozostałe składniki, na sam koniec dodać roztrzepane jajko, wymieszać. Formę do muffinek wysmarować masłem. Ciasto rozwałkować, wycinać większe i mniejsze koła. Większymi wylepić formę, nałożyć nadzienie makowe, przykryć mniejszym kołem z wyciętą gwiazdką i zlepić ciasto kruche razem. Piec w 180 stopniach przez 25 minut. Ostudzić i posypać cukrem pudrem.

Smacznego !

2 komentarze: