poniedziałek, 23 marca 2015

Happy Birthday Agapiecze !!!



Ciekawa jestem, czy poznajecie ten tort. Jeżeli komuś się wydaje, że gdzieś taki widział to odpowiedź brzmi TAK ;) Kiedy zobaczyłam okładkę zimowego numeru Kukbuka wiedziałam, że kiedyś zrobię ten tort i myślę, że pierwsze urodziny bloga to doskonała okazja ! :)
Chciałabym serdecznie podziękować Wszystkim, którzy tutaj zaglądają i mam nadzieję, że uda mi się Was zaskoczyć jeszcze lepszymi przepisami, pomysłami oraz zdjęciami.
Dziękuję Wam, że jesteście tu ze mną :)

Przepis : (oryginalny przepis znajdziecie tutaj : kukbuk.com.pl, ja zrobiłam trochę po swojemu ;))

Biszkopt (tortownica o średnicy 18 cm):
  • 3 jajka (osobno żółtka i białka)
  • 1/3 szklanki drobnego cukru
  • 120 g mąki pszennej tortowej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 3 łyżeczki kakao
Mąkę, proszek do pieczenia i kakao przesiać. Białka ubić na sztywną pianę, pod koniec stopniowo dodawać cukier. Dodawać po kolei żółtka, miksując po każdym dodaniu. Wsypać przesiane suche składniki i delikatnie wymieszać szpatułką. Tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia (samo dno, boków niczym nie smarować). Nałożyć ciasto i wyrównać. Piec 35 minut w 175 stopniach. Biszkopt całkowicie wystudzić, dopiero potem wyjąć z formy i przekroić na 3 blaty.

Krem Nutella do przełożenia biszkoptów :
  • 250 g serka mascarpone
  • 4 (takie od serca ;)) łyżki Nutelli
  • rurki waflowe
W małej miseczce wymieszać mascarpone z Nutellą. Rurki pokruszyć.

Do nasączenia :
  • 2/3 szklanki Amaretto
  • 3-4 łyżki espresso
Na paterze ułożyć pierwszy biszkopt, nasączyć, posmarować połową kremu, posypać pokruszonymi rurkami, położyć drugi biszkopt, nasączyć rozsmarować resztę kremu, posypać rurkami i przykryć ostatnim blatem, który również delikatnie nasączyć. 2 łyżki kawowego ponczu odłożyć do kremu śmietanowego.



Krem śmietanowy :
  • 250 g serka mascarpone schłodzonego
  • 350 ml śmietany kremówki 36% schłodzonej
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 2 łyżki ponczu kawowego
Mascarpone i kremówkę ubić, pod koniec ubijania dodać cukier puder i poncz. Kremem posmarować wierzch i boki tortu.

Karmel :
  • 250 g cukru
  • 80 g wody
Wodę i cukier umieścić w małym garnuszku. Gotować na średnim ogniu do otrzymania bursztynowej barwy (ok. 12 minut), delikatnie ostudzić.

Dekoracja :
  • solony popcorn
  • karmel
Przygotowany tort posypać popcornem i oblać karmelem.

Smacznego !






5 komentarzy:

  1. Bardzo efektowny tort :) Pomysł z popcornem jest genialny więc super, że go wykorzystałaś.

    OdpowiedzUsuń
  2. Podziwiałam go w Kukbuku, ale nie odważyłam się przygotować. Twój wygląda obłędnie! Sukcesów w blogosferze! :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Gratulacje, i mnóstwa inspiracji na kolejne lata blogowania życzę :)
    Fenomenalnie Ci się udał ten tort :) Też go widziałam na okładce, i byłam bardzo rozczarowana, że w środku nie było przepisu...

    OdpowiedzUsuń
  4. Dziękuję :) no właśnie, chyba na życzenie czytelników zamieścili przepis na ich stronie

    OdpowiedzUsuń