niedziela, 1 marca 2015

Wuzetka z wiśniami


Pyszne połączenie słodkiej czekolady z kwaskowatą wiśnią i delikatnym jogurtowo-śmietankowym kremem. Tym razem przepis na większą blaszkę, ciasto idealne na wszelkie okazje, ładnie się prezentuje. Wybaczcie brak zdjęć w przekroju, ale ciasto było robione dla znajomych ;)

Przepis :

Biszkopt :
  • 130 g mąki pszennej tortowej
  • 2 czubate łyżki mąki ziemniaczanej
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3 łyżki kakao
  • 200 g masła w temperaturze pokojowej
  • 200 g drobnego cukru
  • 4 jajka
  • około 300 g dżemu wiśniowego
Mąki, proszek do pieczenia, kakao przesiać i odstawić. Masło utrzeć z cukrem na jasną i puszystą masę, dodawać po kolei jajka (dokładnie mieszając po każdym dodaniu). Wsypać przesiane składniki, wymieszać tylko do połączenia się składników. Blaszkę o wymiarach 25 x 35 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Nałożyć ciasto (będzie bardzo gęste) i wyrównać. Piec około 30 minut w 180 stopniach, sprawdzić za pomocą patyczka czy ciasto się upiekło. Wyjąć z piekarnika i ostudzić w blaszce. Kiedy biszkopt całkowicie się wystudzi, wyjąć go z blaszki i przekroić wzdłuż, dolną część ponownie włożyć do blaszki i posmarować dżemem wiśniowym.

Krem :
  • 550 g serka z wiaderka lub dwukrotnie zmielonego twarogu
  • 200 g jogurtu greckiego
  • 150 g cukru pudru
  • 250 ml śmietany kremówki 36%
  • 6 łyżeczek żelatyny
Żelatynę zalać odrobiną wody i odstawić do napęcznienia, następnie podgrzać w rondelku z małą ilością wody aż do całkowitego rozpuszczenia (nie dopuszczając do zagotowania się wody), odstawić z ognia i ostudzić. Serek, jogurt i cukier puder wymieszać. Śmietanę ubić na sztywno. Dodać 2-3 łyżki do żelatyny i wymieszać, następnie dodać pozostałą ubitą śmietanę i dokładnie wymieszać. Śmietanę z żelatyną dodać do masy jogurtowej, całość dokładnie wymieszać, aby krem był jednolity. Jeżeli krem będzie zbyt płynny można na chwilę go włożyć do lodówki (max 5 minut) aby delikatnie stężał i dopiero wtedy rozsmarować go na dolnej części biszkoptu. Przykryć drugim biszkoptem i wstawić do lodówki na godzinę.

Polewa czekoladowa :
  • 150 g gorzkiej czekolady
  • 150 g mlecznej czekolady
  • 150 g masła
  • 100 g białej czekolady
  • 80 ml śmietany kremówki
Masło, czekoladę mleczną i gorzką umieścić w garnuszku i roztopić w kąpieli wodnej. Kremówkę zagotować i dodać białą czekoladę, dokładnie wymieszać, aby powstała jednolita masa. Ciemną polewę rozlać na powierzchni ciasta, wyrównać. Białą polewę umieścić w rękawie cukierniczym lub foliowym woreczku i zrobić cienkie paski wzdłuż z 3-4 cm odstępami. Następnie zrobić wzorek za pomocą wykałaczki, przeciągając nią po polewie prostopadle do wcześniej zrobionych pasków, raz w górę, raz w dół. Ponownie schłodzić w lodówce.

Smacznego !

5 komentarzy:

  1. Nie widzę wymiarów blaszki :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. racja już poprawiam, chodzi o blaszkę 25x35 cm ;)

      Usuń
  2. Szkoda trochę tych zdjęć w przekroju, ale... ten wzór na polewie rekompensuje stratę ;) Podziwiam cierpliwość i umiejętności :D

    OdpowiedzUsuń