Kruche ciasteczka zdobione lukrem już pojawiały się tu wcześniej, tym razem chciałam im nadać wielkanocnego i wiosennego wyglądu ;)
Przepis :
- 350 g mąki pszennej
- 200 g cukru pudru
- 1 jajko
- 1 żółtko
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
- szczypta soli
- 180 g zimnego masła
Wszystkie składniki zagnieść na jednolite i elastyczne ciasto, zawinąć w folię spożywczą i schłodzić w lodówce przez 30 minut. Po tym czasie ciasto rozwałkować na blacie posypanym mąką i wycinać dowolne kształty. Ciastka ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 10 minut. Wystudzić.
Lukier królewski :
- 2 białka
- 400 g cukru pudru
- barwniki spożywcze
Cukier puder wymieszać z białkami do otrzymania jednolitego lukru, biały lukier rozmieszać z odrobiną dowolnego barwnika.
Dekoracja - najłatwiej będzie jak podam wam filmiki, na których dobrze widać technikę dekoracji :
Miłej zabawy i smacznego !
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz