czwartek, 12 marca 2015

Tort malinowy


Waniliowy biszkopt przełożony kremem malinowym na bazie mascarpone to dobra alternatywa dla tych cięższych maślanych. Zapraszam na tradycyjny trójwarstwowy tort ;)

Przepis :

Biszkopt :
  • 5 jajek, osobno żółtka i białka
  • 3/4 szklanki mąki pszennej tortowej
  • 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej
  • 3/4 szklanki drobnego cukru
Tortownicę o średnicy 21-23 cm wyłożyć papierem, boków niczym nie smarować. Piekarnik nagrzać do 170 stopni. Białka ubić na sztywną pianę, następnie powoli wsypywać cukier, ciągle ubijając. Dodawać żółtka jedno po drugim, dokładnie zmiksować. Wsypać przesiane mąki i delikatnie wymieszać szpatułką. Ciasto przełożyć do tortownicy, wyrównać. Piec przez 35-40 minut. Biszkopt najlepiej wystudzić w piekarniku, dopiero po ostygnięciu nożem obkroić boki i wyjąć z tortownicy. Przekroić biszkopt na 3 blaty.

Poncz :
  • 1/2 szklanki białego rumu wymieszanego pół na pół z wodą i odrobiną soku z cytryny
Krem malinowy :
  • 500 g mascarpone
  • 150 g konfitury malinowej
  • 1 łyżka cukru pudru
Wszystkie składniki ze sobą wymieszać.

Krem śmietanowy :
  • 250 g mascarpone
  • 500 g śmietany kremówki 36%
  • 2 łyżki cukru pudru
Mascarpone i śmietana powinny być dobrze schłodzone. Wszystkie składniki ubić na gęsty krem.

Pierwszy blat tortu umieścić na paterze i nasączyć ponczem, nałożyć połowę kremu malinowego, położyć drugi blat, nasączyć i wyłożyć resztę kremu malinowego, przykryć ostatnim blatem, który również nasączyć. Górę i boki tortu posmarować kremem śmietanowym, resztę kremu zabarwić różowym barwnikiem i udekorować tort różyczkami. Schłodzić w lodówce

Smacznego !

6 komentarzy: