Waniliowy biszkopt przełożony kremem malinowym na bazie mascarpone to dobra alternatywa dla tych cięższych maślanych. Zapraszam na tradycyjny trójwarstwowy tort ;)
Przepis :
Biszkopt :
- 5 jajek, osobno żółtka i białka
- 3/4 szklanki mąki pszennej tortowej
- 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej
- 3/4 szklanki drobnego cukru
Poncz :
- 1/2 szklanki białego rumu wymieszanego pół na pół z wodą i odrobiną soku z cytryny
- 500 g mascarpone
- 150 g konfitury malinowej
- 1 łyżka cukru pudru
Krem śmietanowy :
- 250 g mascarpone
- 500 g śmietany kremówki 36%
- 2 łyżki cukru pudru
Pierwszy blat tortu umieścić na paterze i nasączyć ponczem, nałożyć połowę kremu malinowego, położyć drugi blat, nasączyć i wyłożyć resztę kremu malinowego, przykryć ostatnim blatem, który również nasączyć. Górę i boki tortu posmarować kremem śmietanowym, resztę kremu zabarwić różowym barwnikiem i udekorować tort różyczkami. Schłodzić w lodówce
Smacznego !
pyszny tort i pięknie wygląda; pozdrawiam
OdpowiedzUsuńMEGA!!!!!!!!!!!!!!!!!
OdpowiedzUsuńZapraszam na smykwkuchni.blogspot.com ;-)
Miłego Dnia!
dziękuję, nawzajem :)
UsuńPiekny tort-PODZIWIAM!!
OdpowiedzUsuńBardzo podoba mi się jego dekoracja, mistrzostwo :)
OdpowiedzUsuńPiękny!
OdpowiedzUsuń