Po kuchni błąkał się syrop miętowy, więc chciałam go jakoś wykorzystać i zobaczyć jak się sprawdza przy wypiekach. Zielony kolor skojarzył mi się również z jutrzejszym St. Patrick's Day ;) Bardzo polecam te urocze babeczki.
Przepis :
- 2 łyżki kakao
- 1 łyżka syropu miętowego
- 2 łyżki gorącej wody
- 125 g masła w temperaturze pokojowej
- 120 g drobnego cukru
- 2 jajka
- 125 g mąki pszennej
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/4 łyżeczki sody oczyszczonej
- 2-3 łyżki mleka
Przygotować krem :
- 250 g serka mascarpone schłodzonego
- 300 g śmietany kremówki 36% schłodzonej
- 2 łyżki cukru pudru
- 1 łyżka syropu miętowego
- odrobina zielonego barwnika
Smacznego !
Wyglądają niesamowicie, zwłaszcza ten zielony krem ! :) Gdybym miała więcej talentu... :)
OdpowiedzUsuńPięknie się prezentują :)
OdpowiedzUsuńCzuję do nich miętę od pierwszego ujrzenia! Bardzo apetycznie wygląają.
OdpowiedzUsuńProszę napisać coś więcej o tym syropie miętowym i podać jego nazwę. Nie wiem gdzie go nabyć :)..?
OdpowiedzUsuńdostałam kiedyś zestaw syropów do kawy/drinków firmy Victoria's i widziałam je np. w Auchan :)
UsuńTo już mam jasność w temacie :). Dziękuję :) !
OdpowiedzUsuń