wtorek, 15 grudnia 2015

Dekoracja pierniczków II






Wydaję mi się, że to już ostatnia inspiracja na dekorację pierniczków w tym roku..no ale w sumie do świąt jeszcze trochę czasu ;)

Przepis (na około 30 średnich pierniczków):
  •  80 g masła
  • 3 łyżki miodu
  • 2 i 1/4 szklanki mąki pszennej
  • pół szklanki cukru pudru
  • 1 łyżka przyprawy korzennej
  • 1 łyżeczka kakao
  • 1 łyżeczka sody
  • 1 jajko
  • metalowa foremka w kształcie śnieżynki
W garnuszku rozpuścić masło i miód, ostudzić. W misie miksera umieścić składniki suche, jajko i ostudzone mało z miodem, wymieszać. Ciasto będzie się kleić, ale tak ma być, schłodzić w lodówce 30 minut. Schłodzone ciasto rozwałkować na blacie podsypanym mąką i wycinać pierniczki za pomocą foremki (uwaga dziurki w pierniczku, aby było można je zawiesić należy wyciąć przed pieczeniem). Pierniczki układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 10 minut. Wystudzić.

Lukier królewski :
  • 1 białko
  • szklanka cukru pudru
  • do dekoracji potrzebny będzie jednorazowy rękaw cukierniczy/worek i okrągła tylka nr 1
Białko wymieszać z cukrem pudrem, dokładnie, aby nie było grudek. Lukier powinien powoli spływać z łyżki jak wstążka, jeśli będzie zbyt gęsty dodać białko, jeśli zbyt rzadki cukier puder. Lukier nałożyć do rękawa i dekorować.
 
Smacznego i dobrej zabawy !

https://www.youtube.com/watch?v=ShqT4DMtPY4 



Dobrze wypieczone święta

3 komentarze:

  1. przepiękne!!!

    zapraszam do wzięcia udziału w konkursie :) http://foodmania-przepisy.blogspot.com/2015/12/konkurs-udekoruj-z-nami-swieta.html

    OdpowiedzUsuń