Wydaję mi się, że to już ostatnia inspiracja na dekorację pierniczków w tym roku..no ale w sumie do świąt jeszcze trochę czasu ;)
Przepis (na około 30 średnich pierniczków):
- 80 g masła
- 3 łyżki miodu
- 2 i 1/4 szklanki mąki pszennej
- pół szklanki cukru pudru
- 1 łyżka przyprawy korzennej
- 1 łyżeczka kakao
- 1 łyżeczka sody
- 1 jajko
- metalowa foremka w kształcie śnieżynki
W garnuszku rozpuścić masło i miód, ostudzić. W misie miksera umieścić składniki suche, jajko i ostudzone mało z miodem, wymieszać. Ciasto będzie się kleić, ale tak ma być, schłodzić w lodówce 30 minut. Schłodzone ciasto rozwałkować na blacie podsypanym mąką i wycinać pierniczki za pomocą foremki (uwaga dziurki w pierniczku, aby było można je zawiesić należy wyciąć przed pieczeniem). Pierniczki układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 10 minut. Wystudzić.
Lukier królewski :
- 1 białko
- szklanka cukru pudru
- do dekoracji potrzebny będzie jednorazowy rękaw cukierniczy/worek i okrągła tylka nr 1
Białko wymieszać z cukrem pudrem, dokładnie, aby nie było grudek. Lukier powinien powoli spływać z łyżki jak wstążka, jeśli będzie zbyt gęsty dodać białko, jeśli zbyt rzadki cukier puder. Lukier nałożyć do rękawa i dekorować.
Smacznego i dobrej zabawy !
https://www.youtube.com/watch?v=ShqT4DMtPY4
jakie ładne :)
OdpowiedzUsuńdziękuję :)
Usuńprzepiękne!!!
OdpowiedzUsuńzapraszam do wzięcia udziału w konkursie :) http://foodmania-przepisy.blogspot.com/2015/12/konkurs-udekoruj-z-nami-swieta.html