Piernikowy
tort przełożony powidłami śliwkowymi to wspaniała propozycja na
świąteczny stół, który na pewno zwróci uwagę wszystkich gości ;)
Przepis :
Na ciasto
- 2,5 szklanki mąki pszennej
- 2 łyżeczki przyprawy korzennej
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- pół łyżeczki soli
- 1 szklanka cukru trzcinowego drobnego
- 165 g masła
- 2 jajka
- 3/4 szklanki gorącej wody
- 4 łyżki melasy
- 3 łyżki syropu klonowego lub miodu
Na krem
- 3 białka
- mała szczypta soli
- 3/4 szklanki drobnego cukru
- 230 g miękkiego masła pokrojonego w kostkę
- 1/2 łyżeczki aromatu waniliowego
Do przełożenia
- pół słoiczka powideł śliwkowych
- gotowe i polukrowane pierniczki
Pierwszy blat tortu ułożyć na paterze, posmarować go powidłami śliwkowymi, przykryć drugim blatem. Wierzch i boki tortów posmarować kremem, udekorować pierniczkami.
Smacznego !
Ten sam tort udekorowałam również figurkami zrobionymi z masy cukrowej :
No to teraz już tylko czekamy na śnieg....
https://www.youtube.com/watch?v=ShqT4DMtPY4
cudne foty i prześliczne renifery :) Pozdrawiamy i życzymy Wesołych Świąt cudne foty http://blotodlazuchwalych.blogspot.com/
OdpowiedzUsuńTo chyba najcudniejsze ozdoby na tort jakie widziałam! Cudne :)
OdpowiedzUsuńhttp://rankiemwszystkolepsze.blogspot.com/
bardzo dziękuję :)
UsuńUrocze te reniferki są :D
OdpowiedzUsuń