niedziela, 27 grudnia 2015

Tort Delicja



Lekki trójwarstwowy tort z idealnym połączeniem smaków tak jak w słynnych ciastach Delicje. Delikatny biszkopt z galaretką pomarańczową i musem czekoladowym. Bardzo polecam :)

Przepis :

Biszkopt
  • 2 jajka (osobno żółtka i białka)
  • 70 g drobnego cukru
  • 50 g mąki pszennej
  • 20 g mąki ziemniaczanej
Białka ubić na sztywną pianę, stopniowo dodawać cukier dalej ubijając. Dodać żółtka i zmiksować. Wsypać przesiane mąki i delikatnie wymieszać szpatułką. Dno tortownicy o średnicy 23 cm wyłożyć papierem do pieczenia (boków niczym nie smarować), nałożyć ciasto i wyrównać. Piec przez 25 minut w 170 stopniach. Wyjąć z piekarnika i wystudzić.

Galaretka pomarańczowa
  • 2 galaretki pomarańczowe (każda na 500 ml wody)
  • 1 duża pomarańcza
Galaretki przygotować według przepisu na opakowaniu, zużywając 750 ml wody, a nie 1 litr. Ostudzić i schłodzić do lekkiego zgęstnienia.
Pomarańczę obrać ze skórki, a cząstki z błonek, pokroić na kawałki. Część galaretki wylać na biszkopt w tortownicy, poukładać cząstki pomarańczy i chwilę schłodzić, następnie wylać pozostałą część galaretki i schłodzić do całkowitego stężenia.

Mus czekoladowy
  • 100 g gorzkiej czekolady
  • 100 g mlecznej czekolady
  • 1 łyżeczka likieru pomarańczowego
  • 3 łyżki soku z pomarańczy
  • 30 g masła w temperaturze pokojowej
  • 3 duże jajka, żółtka i białka osobno
  • 50 g drobnego cukru
  • 100 ml śmietany kremówki 36% schłodzonej
W kąpieli wodnej rozpuścić czekolady i masło, dodać likier i sok pomarańczowy, wymieszać i ostudzić. Białka ubić na sztywno, dodawać stopniowo cukier i dalej ubijać do otrzymania bezy. W osobnym naczyniu ubić śmietanę. Do ostudzonej masy czekoladowej dodać żółtka i wymieszać. Następnie dodać połowę ubitych białek i delikatnie wymieszać szpatułką. Dodać ubitą wcześniej śmietanę i resztę białek, delikatnie wymieszać wszystkie składniki. Gotowy mus wyłożyć na stężałą galaretkę i schłodzić kilka godzin w lodówce (najlepiej całą noc).
Przed podaniem oprószyć kakao.

Smacznego !

Źródło przepisu www.mojewypieki.com
zBLOGowani.pl

2 komentarze: