Mały Yorkshire Terrier
Myślę, że powoli powstaje zwierzakowa kolekcja tortów ;) Ten tort zrobiłam z okazji urodzin dla koleżanki, która jest ogromną fanką Yorków i posiada takie dwie małe pociechy.
Przepis :
Biszkopt
- 3 jajka
- 100 g drobnego cukru
- 75 g mąki pszennej tortowej
- 30 g kakao
Białka ubić na sztywną pianę, następnie stopniowo dodawać cukier, dalej ubijając. Po kolei dodawać żółtka, miksując po każdym dodaniu. Mąkę i kakao przesiać, wsypać do ubitych jajek i delikatnie wymieszać szpatułką. Tortownicę o średnicy 18 cm wyłożyć papierem (samo dno, boków niczym nie smarować). Piec w 170 stopniach przez około 25 minut do tzw "suchego patyczka". Wystudzić, przekroić na 3 blaty.
Krem do przełożenia tortu
- 250 g mascarpone schłodzonego
- 100 ml śmietany kremówki 36% schłodzonej
- 1 łyżka cukru pudru
- 4 łyżki konfitury malinowej
Mascarpone, kremówkę i cukier puder ubić na gęsty krem, dodać konfiturę i wymieszać.
Nasączenie tortu
- pól szklanki malinowej herbaty z łyżką cukru
Pierwszy blat tortu ułożyć na paterze/podkładce, nasączyć, posmarować połową kremu i przykryć drugim blatem, który również nasączyć. Wyłożyć resztę kremu i położyć ostatni blat, nasączyć. Złożony tort schłodzić na czas przygotowania kremu do dekoracji.
Krem do dekoracji
- 300 g miękkiego masła, pokrojonego w kostkę
- 4 białka
- 1 szklanka cukru
- szczypta soli
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
- 40 g gorzkiej czekolady roztopionej w kąpieli wodnej lub mikrofalówce
- barwniki w żelu : czarny, różowy
W małym garnku wymieszać białka, cukier i sól, umieścić go w kąpieli wodnej. Podgrzewać i mieszać aż do całkowitego rozpuszczenia się cukru. Białka wlać do misy miksera i ubijać na sztywną i błyszczącą bezę. Następnie zmienić mieszadło z rózgi na mieszające i stopniowo dodawać masło. Mieszać aż krem będzie jednolity i będzie odchodzić od ścianek misy miksera. Na koniec dodać aromat i wymieszać. Do dwóch małych miseczek odłożyć po łyżce kremu i zabarwić na czarno i różowo. Do reszty kremu dodać roztopioną i ostudzoną czekoladę, wymieszać. Schłodzony tort cienko posmarować kremem czekoladowym i udekorować. Do dekoracji tortu użyłam różnych tylek : do robienia trawy/włosów (nr 233) - sierść, do małych liści (nr 352) - język i uszy, okrągła (nr 12) - uszy oraz mała okrągła (nr 2) - oczy, nosek.
Smacznego i dobrej zabawy !
jakie cudo! moja Mama, prawdziwa miłośniczka psów byłaby wniebowzięta!
OdpowiedzUsuńdziękuję ! :)
Usuńo kurczę,jaki fajny !
OdpowiedzUsuńdziękuję ! ;)
UsuńMistrzostwo świata:)
OdpowiedzUsuńojej, bardzo dziękuję :)
UsuńFantastyczny tort. Sama mam yorka i naprawdę ucieszyłabym się z takiego prezentu:)
OdpowiedzUsuń