środa, 10 lutego 2016

Mały Yorkshire Terrier




Myślę, że powoli powstaje zwierzakowa kolekcja tortów ;) Ten tort zrobiłam z okazji urodzin dla koleżanki, która jest ogromną fanką Yorków i posiada takie dwie małe pociechy.

Przepis :

Biszkopt
  • 3 jajka
  • 100 g drobnego cukru
  • 75 g mąki pszennej tortowej
  • 30 g kakao
Białka ubić na sztywną pianę, następnie stopniowo dodawać cukier, dalej ubijając. Po kolei dodawać żółtka, miksując po każdym dodaniu. Mąkę i kakao przesiać, wsypać do ubitych jajek i delikatnie wymieszać szpatułką. Tortownicę o średnicy 18 cm wyłożyć papierem (samo dno, boków niczym nie smarować). Piec w 170 stopniach przez około 25 minut do tzw "suchego patyczka". Wystudzić, przekroić na 3 blaty.

Krem do przełożenia tortu
  • 250 g mascarpone schłodzonego
  • 100 ml śmietany kremówki 36% schłodzonej
  • 1 łyżka cukru pudru
  • 4 łyżki konfitury malinowej
Mascarpone, kremówkę i cukier puder ubić na gęsty krem, dodać konfiturę i wymieszać.

Nasączenie tortu
  • pól szklanki malinowej herbaty z łyżką cukru
Pierwszy blat tortu ułożyć na paterze/podkładce, nasączyć, posmarować połową kremu i przykryć drugim blatem, który również nasączyć. Wyłożyć resztę kremu i położyć ostatni blat, nasączyć. Złożony tort schłodzić na czas przygotowania kremu do dekoracji.

Krem do dekoracji
  • 300 g miękkiego masła, pokrojonego w kostkę
  • 4 białka
  • 1 szklanka cukru
  • szczypta soli
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • 40 g gorzkiej czekolady roztopionej w kąpieli wodnej lub mikrofalówce
  • barwniki w żelu : czarny, różowy
W małym garnku wymieszać białka, cukier i sól, umieścić go w kąpieli wodnej. Podgrzewać i mieszać aż do całkowitego rozpuszczenia się cukru. Białka wlać do misy miksera i ubijać na sztywną i błyszczącą bezę. Następnie zmienić mieszadło z rózgi na mieszające i stopniowo dodawać masło. Mieszać aż krem będzie jednolity i będzie odchodzić od ścianek misy miksera. Na koniec dodać aromat i wymieszać. Do dwóch małych miseczek odłożyć po łyżce kremu i zabarwić na czarno i różowo. Do reszty kremu dodać roztopioną i ostudzoną czekoladę, wymieszać. Schłodzony tort cienko posmarować kremem czekoladowym i udekorować. Do dekoracji tortu użyłam różnych tylek : do robienia trawy/włosów (nr 233) - sierść, do małych liści (nr 352) - język i uszy, okrągła (nr 12) - uszy oraz mała okrągła (nr 2) - oczy, nosek.

Smacznego i dobrej zabawy !

 

7 komentarzy: