piątek, 24 października 2014

Kruche ciasteczka z kruszonką




W długie jesienne wieczory nie może zabraknąć czegoś pysznego do chrupania, może maślane ciasteczka z kruszonką ? ;)
Przepis:
  • 200 g mąki
  • 130 g masła
  • 70 g cukru
  • 1 żółtko
  • kruszonka : 150 g mąki, 70 g masła, 80 g cukru
  • dodatkowo 1 żółtko do posmarowania
Z podanych składników zagnieść ciasto, zawinąć w folię i schłodzić w lodówce przez 30 min. Następnie zagnieść kruszonkę. Piekarnik nagrzać do 200 stopni. Schłodzone ciasto rozwałkować na grubość około 5 mm i wyciąć ciastka np. okrągłą foremką. Ciastka układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, posmarować żółtkiem roztrzepanym z łyżką wody i posypać kruszonką. 
Piec 10 min w 200 stopniach. Ostudzić na kratce.

Smacznego !

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz