Hiszpańskie smakołyki, które można kupić jedynie w październiku/listopadzie. Są tradycyjnym wypiekiem na Wszystkich Świętych i Zaduszki. Te śliczne kuleczki przygotowuje się na bazie marcepanu, czyli migdałów i cukru oraz z dodatkiem ugotowanych ziemniaków. Najpopularniejsze są z dodatkiem orzechów piniowych, ale również występuje wiele innych rodzajów.
Przepis : (źródło http://www.marialunarillos.com/blog/)
- 250 g zmielonych migdałów (bez skórki)
- 250 g cukru
- skóra otarta z 1 cytryny
- 125 g ugotowanych ziemniaków (bez skórki)
- 1 jajko (osobno żółtko i białko)
- dodatki : wiórki kokosowe, migdały w całości i posiekane, orzechy piniowe
Otrzymaną masę podzielić na pół. Jeśli chcemy zrobić panellets kokosowe to do jednej połowy dodać 70 g wiórków kokosowych i wymieszać. Z masy formować małe kuleczki wielkości orzecha włoskiego (waga ok.14 g).
Każdą kuleczkę obtaczać w wiórkach kokosowych. Układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w 180 stopniach przez 10-12 minut.
Aby zrobić panellets z orzechami piniowymi lub migdałami, należy użyć masy bez wiórków kokosowych. Każdą kuleczkę obtoczyć w białku, a następnie w miseczce z posiekanymi migdałami lub orzechami. W przypadku panellets z migdałami w całości, na każdej kulce ułożyć jeden migdał i delikatnie wcisnąć, posmarować białkiem.
Piec w 180 stopniach przez 12 minut. Na ostatnie 2 minuty można włączyć górną grzałkę, aby się ładnie zrumieniły.
Wystudzić, przechowywać w szczelnym pojemniku.
Smacznego !
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz