Tradycyjny kataloński przysmak. Cieniutkie drożdżowe ciasto obsypane cukrem, orzeszkami piniowymi oraz skropione anyżówką po wyjęciu z piekarnika jest bardzo kruche i aromatyczne. Im cieniej rozwałkowane ciasto tym lepiej ! ;)
Bardzo polecam, tak dla spróbowania czegoś, czego nie kupimy u nas w piekarni :)
Przepis :
- 270 g mąki
- szczypta soli
- 75 g mleka
- 75 g wody
- 15 g świeżych drożdży
- 1 łyżka oliwy z oliwek, plus dodatkowo do posmarowania przed pieczeniem
- orzeszki pinii
- cukier do posypania
- anyżówka (można pominąć, ale jeśli mamy akurat w domu warto dodać dla pięknego ziołowego aromatu)
Odmierzyć wodę i mleko, wymieszać i lekko podgrzać do letniej temperatury, dodać drożdże i wymieszać. Mąkę i sól przesiać do dużej miski. Dodać drożdże, łyżkę oliwy i wyrabiać ciasto aż będzie odchodzić od dłoni i miski. Odstawić do wyrośnięcia na około 1 godzinę. Piekarnik nagrzać do 200 stopni. Ciasto podzielić na mniejsze części (z podanego przepisu powinno wyjść około 5 porcji). Każdą część rozciągnąć na kształt bardzo cienkiego wałka i cieniutko rozwałkować na stolnicy oprószonej mąką. Przełożyć na blaszkę wyłożoną papierem, posmarować oliwą, posypać orzeszkami pinii i cukrem. Piec 15 minut. Następnie wyjąć ciasto, skropić anyżówką i ponownie wstawić do pieca, aby jeszcze się trochę zrumieniło. Jeść na ciepło, wystudzone, o każdej porze dnia, do kawy, herbaty lub bez niczego ;)
Smacznego !
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz