niedziela, 26 października 2014

Tarta z batatami





 

Tarta trochę nietypowa...ze względu na bataty ;) nie ma co się bać, w kuchni trzeba eksperymentować. Pysznie smakuje, ładnie się prezentuje i łatwo kroi. Bardzo, bardzo polecam ten przepis !!!

Przepis :

Składniki na spód
  • 200 g mąki pełnoziarnistej
  • 50 g brązowego cukru
  • szczypta soli
  • jajko
  • 100 g zimnego masła
Masa
  • 5 łyżek miękkiego masła
  • 150 g cukru
  • szczypta soli
  • 4 jajka
  • 450 g ugotowanych batatów
  • 150 ml zagęszczonego niesłodzonego mleka do kawy
  • 3 łyżki soku z cytryny
  • szczypta startej gałki muszkatałowej
 Beza
  • 3 białka
  • szczypta soli
  • 5 łyżek cukru
Dodatkowo: 5 łyżek syropu klonowego, 100 g orzechów pekan lub włoskich

Z podanych składników zagnieść ciasto, uformować kulę i zawinąć w folię, schłodzić 30 min w lodówce. Następnie ciasto rozwałkować i wyłożyć nim formę na tartę (wcześniej wysmarowaną masłem). Ciasto przykryć papierem do pieczenia i wysypać grochem/fasolą, co zapobiega wybrzuszaniu się ciasta w czasie pieczenia. Piec 10 min w 180 stopniach, następnie zdjąć papier i dalej piec około 5 minut.
Przygotować masę: utrzeć masło, cukier, sól i jajka, następnie dodać rozgniecione bataty, mleko, sok z cytryny oraz gałkę muszkatałową, wymieszać. Masę wylać na wcześniej podpieczony spód i piec 50 minut w 180 stopniach.
Przygotować bezę: białka ubić na sztywno ze szczyptą soli, następnie stopniowo dodawać cukier. Wyłożyć bezę i piec w 150 stopniach z ustawieniem na grzanie od góry do zrumienienia się bezy. Na patelni rozgrzać syrop klonowy, dodać orzechy i podgrzewać przez 2 minuty. Udekorować tartę orzechami, polać resztą syropu z patelni.

Smacznego !

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz