Tarta trochę nietypowa...ze względu na bataty ;) nie ma co się bać, w kuchni trzeba eksperymentować. Pysznie smakuje, ładnie się prezentuje i łatwo kroi. Bardzo, bardzo polecam ten przepis !!!
Przepis :
- 200 g mąki pełnoziarnistej
- 50 g brązowego cukru
- szczypta soli
- jajko
- 100 g zimnego masła
- 5 łyżek miękkiego masła
- 150 g cukru
- szczypta soli
- 4 jajka
- 450 g ugotowanych batatów
- 150 ml zagęszczonego niesłodzonego mleka do kawy
- 3 łyżki soku z cytryny
- szczypta startej gałki muszkatałowej
- 3 białka
- szczypta soli
- 5 łyżek cukru
Z podanych składników zagnieść ciasto, uformować kulę i zawinąć w folię, schłodzić 30 min w lodówce. Następnie ciasto rozwałkować i wyłożyć nim formę na tartę (wcześniej wysmarowaną masłem). Ciasto przykryć papierem do pieczenia i wysypać grochem/fasolą, co zapobiega wybrzuszaniu się ciasta w czasie pieczenia. Piec 10 min w 180 stopniach, następnie zdjąć papier i dalej piec około 5 minut.
Przygotować masę: utrzeć masło, cukier, sól i jajka, następnie dodać rozgniecione bataty, mleko, sok z cytryny oraz gałkę muszkatałową, wymieszać. Masę wylać na wcześniej podpieczony spód i piec 50 minut w 180 stopniach.
Przygotować bezę: białka ubić na sztywno ze szczyptą soli, następnie stopniowo dodawać cukier. Wyłożyć bezę i piec w 150 stopniach z ustawieniem na grzanie od góry do zrumienienia się bezy. Na patelni rozgrzać syrop klonowy, dodać orzechy i podgrzewać przez 2 minuty. Udekorować tartę orzechami, polać resztą syropu z patelni.
Smacznego !
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz