poniedziałek, 13 października 2014

Orkiszowe ciasto z figami





Ciasto w jesiennym klimacie, proste, szybkie i niezawodne.

Przepis :
  • 100 g masła w temperaturze pokojowej
  • 80 g cukru trzcinowego
  • szczypta soli
  • 3 jajka
  • 170 g mąki orkiszowej
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3 łyżki mleka
  •  4 świeże figi pokrojone w plastry
  • płatki migdałów do posypania 
Mąkę przesiać razem z proszkiem do pieczenia. Masło utrzeć z cukrem trzcinowym i solą na jasną puszystą masę. Po kolei dodawać po jednym jajku, dalej ucierając. Stopniowo dodawać przesianą mąkę na przemian z mlekiem, wymieszać do połączenia się składników. Ciasto przełożyć do tortownicy o średnicy 18-20 cm (dno wyłożyłam papierem, a boki posmarowałam masłem), wyrównać. Na wierzchu ciasta ułożyć figi, posypać płatkami migdałów. 
Piec w 180 stopniach przez 30-35 minut.

Smacznego !

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz