Ciasto w jesiennym klimacie, proste, szybkie i niezawodne.
Przepis :
- 100 g masła w temperaturze pokojowej
- 80 g cukru trzcinowego
- szczypta soli
- 3 jajka
- 170 g mąki orkiszowej
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 3 łyżki mleka
- 4 świeże figi pokrojone w plastry
- płatki migdałów do posypania
Mąkę przesiać razem z proszkiem do pieczenia. Masło utrzeć z cukrem trzcinowym i solą na jasną puszystą masę. Po kolei dodawać po jednym jajku, dalej ucierając. Stopniowo dodawać przesianą mąkę na przemian z mlekiem, wymieszać do połączenia się składników. Ciasto przełożyć do tortownicy o średnicy 18-20 cm (dno wyłożyłam papierem, a boki posmarowałam masłem), wyrównać. Na wierzchu ciasta ułożyć figi, posypać płatkami migdałów.
Piec w 180 stopniach przez 30-35 minut.
Smacznego !
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz