poniedziałek, 16 marca 2015

Babeczki czekoladowo miętowe











Po kuchni błąkał się syrop miętowy, więc chciałam go jakoś wykorzystać i zobaczyć jak się sprawdza przy wypiekach. Zielony kolor skojarzył mi się również z jutrzejszym St. Patrick's Day ;) Bardzo polecam te urocze babeczki.

Przepis :
  • 2 łyżki kakao
  • 1 łyżka syropu miętowego
  • 2 łyżki gorącej wody
  • 125 g masła w temperaturze pokojowej
  • 120 g drobnego cukru
  • 2 jajka
  • 125 g mąki pszennej
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/4 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 2-3 łyżki mleka
W małej miseczce wymieszać kakao z wodą i syropem miętowym. Masło utrzeć na jasny puch, dodać cukier i dobrze zmiskować. Po kolei dodawać jajka, dokładnie miksując po każdym dodaniu. Dodać kakao i zmiskować. Mąkę proszek do pieczenia i sodę przesiać, dodać do masy, następnie dodać mleko. Wszystko wymieszać do połączenia się składników. Piekarnik nagrzać do 200 stopni. Formę na 12 muffinów wyłożyć papilotkami. Rozłożyć ciasto i wyrównać. Piec przez 20 minut, następnie wyjąć babeczki i wystudzić na kratce.

Przygotować krem :
  • 250 g serka mascarpone schłodzonego
  • 300 g śmietany kremówki 36% schłodzonej
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 1 łyżka syropu miętowego
  • odrobina zielonego barwnika
Wszystkie składniki ubić na gęsty krem. Krem przełożyć do rękawa cukierniczego z tylką w kształcie gwiazdki i udekorować babeczki. 

Smacznego ! 

Zielono mi!

6 komentarzy:

  1. Wyglądają niesamowicie, zwłaszcza ten zielony krem ! :) Gdybym miała więcej talentu... :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Pięknie się prezentują :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Czuję do nich miętę od pierwszego ujrzenia! Bardzo apetycznie wygląają.

    OdpowiedzUsuń
  4. Proszę napisać coś więcej o tym syropie miętowym i podać jego nazwę. Nie wiem gdzie go nabyć :)..?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. dostałam kiedyś zestaw syropów do kawy/drinków firmy Victoria's i widziałam je np. w Auchan :)

      Usuń
  5. To już mam jasność w temacie :). Dziękuję :) !

    OdpowiedzUsuń