Halloween tuż tuż, czas przygotować pyszne ciastka, aby poczęstować nimi wszystkie małe duchy, potwory i inne czarownice ;)
Przepis :
Kruche czekoladowe ciastka (na około 2 blaszki ciastek)
- 2 szklanki mąki pszennej
- pół szklanki kakao
- 170 g miękkiego masła
- 3/4 szklanki cukru pudru
- 1 jajko
- szczypta soli
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
Mąkę i kakao wymieszać. Masło z cukrem ubić na jasną masę, dodać jajko, sól, wanilię i zmiksować. Wsypać suche składniki, wymieszać. Gotowe ciasto zawinąć w folię i schłodzić w lodówce przez godzinę. Po tym czasie ciasto rozwałkować na blacie podsypanym mąką, wycinać dowolne kształty. Wycięte ciastka układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w 180 stopniach przez 13 minut. Wyjąć ciastka i wystudzić.
Na lukier :
- 400 g cukru pudru
- białka z 2 jajek
- kilka kropli soku z cytryny
- barwniki spożywcze
Wszystkie składniki na lukier wymieszać. W zależności od tego jakie chcemy uzyskać kolory, lukier przełożyć do mniejszych miseczek, dodać barwnik i wymieszać. Udekorować wystudzone ciasteczka.
Powinny być straszne a są śliczne
OdpowiedzUsuń