Jedyne co lubię w jesieni...to chyba jej kolory ;) stąd jesienna dekoracja tortu, a na osłodę kruszki i kajmak !
Przepis :
Na biszkopt
- 5 jajek (osobno żółtka i białka)
- 1,5 szklanki drobnego cukru
- 3/4 szklanki mąki tortowej
- 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej
Na krem
- 500 g mascarpone
- 200 ml śmietanki 36% schłodzonej
- 200 g kajmaku w puszce
Dodatkowo
- gruszki z syropu (około 1,5 sztuki) pokrojone w kostkę
- pół szklanki zaparzonej herbaty z syropem z gruszek do nasączenia biszkoptu
- 6 białek
- szczypta soli
- 1,5 szklanki cukru
- 460 g miękkiego masła
- aromat waniliowy
- barwniki spożywcze w żelu (ja używam Wiltona)
Biszkopt podzielić na 3 blaty, pierwszy ułożyć na paterze i nasączyć. Posmarować kremem kajmakowym i posypać pokrojoną gruszką, położyć kolejny blat, nasączyć, posmarować kremem kajmakowym, położyć gruszki i przykryć ostatnim blatem, który również delikatnie można nasączyć. Cały tort posmarować białym kremem maślanym (chwilę go schłodzić), resztę kremu rozłożyć do miseczek i dodać barwniki.
Udekorować i dobrze się przy tym bawić :)
Smacznego !
śliczna ta jesienna dekoracja. A torcik z pewnością był pyszny!
OdpowiedzUsuńbył :) dziękuję !
Usuń