Kolejny pomysł na dekorację halloweenowych smakołyków, tym razem piernikowe babeczki z kremem ;)
Przepis : (na 12 babeczek)
- 250 g mąki pszennej
- 1/2 łyżeczki sody
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka cynamonu
- 1 łyżeczka przyprawy korzennej
- 100 g cukru trzcinowego
- 1 jajko
- 150 ml mleka
- 1/4 łyżeczki octu balsamicznego
- 6 łyżek oleju
- 6 łyżek miodu
- 4 łyżki melasy
W jednej misce wymieszać składniki suche : mąkę, sodę, proszek, cynamon, przyprawy, cukier. W drugiej składniki mokre : jajko, mleko, ocet, olej, miód i melasę. Połączyć zawartość obu naczyń, delikatnie mieszając tylko do połączenia się składników. Ciasto rozłożyć do formy na muffinki wyłożonej papilotkami. Piec 20 minut w 200 stopniach. Wyjąć i wystudzić.
Składniki na krem
- 4 białka
- 1 szklanka cukru
- szczypta soli
- 300 g masła w temperaturze pokojowej
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
- barwniki spożywcze (u mnie zielony i pomarańczowy)
- dodatkowo
będzie potrzebny rękaw cukierniczy i tylka w kształcie gwiazdki, kapelusze zrobione są z masy cukrowej
W
kąpieli wodnej umieścić białka wymieszane z cukrem i solą. Mieszać do
całkowitego rozpuszczenia się cukru. Jeśli masa zbyt bardzo się nagrzeje
- ostudzić. Białka przelać do misy miksera i ubijać na bezę (najlepiej
ubijać kilka minut). Zmienić mieszadło z rózgi na mieszające i dodawać
masło pokrojone w kostkę, stopniowo, ciągle mieszając, na koniec dodać
ekstrakt waniliowy. Dodać barwnik i udekorować babeczki.
Smacznego !
Super !! W przyszłym roku sama spróbuję.
OdpowiedzUsuńSą świetne! :)
OdpowiedzUsuńPiękne! Nie mogę się napatrzeć :)
OdpowiedzUsuń