sobota, 31 października 2015

Babeczki potwory



Słodkie urocze potwory, a raczej potworki na czekoladowej babeczce nadziane tym co wszystkie dzieci lubią najbardziej czyli ? Oczywiście, że Nutellą :)

Przepis na czekoladowe babeczki -> tutaj

Ostudzone babeczki wydrążyć w środku za pomocą nożyka i nadziać Nutellą.

Krem na bezie szwajcarskiej :
  • 4 białka
  • 1 szklanka cukru
  • szczypta soli
  • 300 g masła w temperaturze pokojowej
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • barwniki spożywcze (u mnie zielony i pomarańczowy)
  • dodatkowo będzie potrzebny rękaw cukierniczy i dwie tylki : do wyciskania trawy i w kształcie gwiazdki oraz oczy zrobione z masy cukrowej (można też kupić gotowe)
W kąpieli wodnej umieścić białka wymieszane z cukrem i solą. Mieszać do całkowitego rozpuszczenia się cukru. Jeśli masa zbyt bardzo się nagrzeje - ostudzić. Białka przelać do misy miksera i ubijać na bezę (najlepiej ubijać kilka minut). Zmienić mieszadło z rózgi na mieszające i dodawać masło pokrojone w kostkę, stopniowo, ciągle mieszając, na koniec dodać ekstrakt waniliowy. Gotowy krem przełożyć do dwóch miseczek i zabarwić na odpowiedni kolor. Udekorować wcześniej przygotowane babeczki.

Smacznego !


Halloween

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz