czwartek, 5 listopada 2015

Babka Oreo





Babka Oreo z nadzieniem również o smaku słynnych ciastek Oreo, dzięki któremu ciasto dłużej pozostaje wilgotne. Myślę, że nawet osoby, które nie przepadają za babkami, skuszą się na to ciasto, w dodatku babka w innej odsłonie jak widać nie tylko na Wielkanoc ;)

Przepis :

Nadzienie
  • około 10 ciastek Oreo
  • 120 g serka typu Philadelphia/Łaciate
  • 3 żółtka
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • 1/3 szklanki cukru
  • 2 łyżki mąki
Ciastka wrzucić do melaksera i zmielić. Odsypać 1 łyżkę ciastek do osobnej miseczki, zachować na później do dekoracji. Resztę składników wrzucić do melaskera i mieszać do połączenia się składników. Gotową masę przełożyć do rękawa cukierniczego lub sztywnego foliowego worka (zabezpieczyć aby się nic nie rozlało) i włożyć do zamrażalnika na czas przygotowania ciasta.

Ciasto
  • 1 i 3/4 szklanki mąki pszennej
  • 1/2 łyżeczki sody
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 12 łyżek kakao
  • 3/4 szklanki wody
  • 100 g mlecznej czekolady, posiekanej
  • 3/4 szklanki maślanki
  • 3/4 szklanki masła, rozpuszczonego i ostudzonego
  • 1/3 szklanki cukru
  • 1/2 szklanki cukru trzcinowego
  • 2 jajka
  • 1 łyżeczka aromatu waniliowego
W misce wymieszać mąkę, sodę, proszek, sól, odstawić. W rondelku zagotować 3/4 szklanki wody, dodać kakao i wymieszać. Następnie dodać posiekaną czekoladę i dokładnie wymieszać. Gdy masa czekoladowa lekko ostygnie wymieszać z maślanką. W misie miksera umieścić masło i cukry, zmiksować. Następnie dodać jajka i aromat waniliowy, miksować do uzyskania puszystej masy. Stopniowo wsypywać suche składniki (najlepiej w 3 partiach) na zmianę z masą czekoladową, ciągle mieszając. Formę na babkę wysmarować masłem i delikatnie oprószyć mąką. Piekarnik nagrzać do 180 stopni. Do formy nalać połowę ciasta, wycisnąć nadzienie i wlać drugą część ciasta. Piec przez 50 minut, do tzw. suchego patyczka. Wyjąć z pieca i ostudzić (w formie).

Lukier
  • 1 szklanka cukru pudru
  • 2-3 łyżki mleka
  • okruszki ciastek Oreo
Cukier puder wymieszać z mlekiem do otrzymania bardzo gęstego lukru (jeśli lukier będzie zbyt rzadki, cały spłynie nam z ciasta). Ostudzone ciasto wyjąć z formy i położyć na talerzu/paterze, polukrować i posypać okruszkami.

Smacznego ! 

Źródło inspiracji : www.bakersroyale.com

1 komentarz: