Przepis: (źródło www.mojewypieki.com)
Składniki na część czekoladową:
- 200g masła
- 220g drobnego cukru
- 3 jajka
- 200g gorzkiej czekolady
- 120g mąki pszennej
- 1 łyżka kawy rozpuszczona w 1/5 szklanki gorącej wody
- 1 łyżka likieru Amaretto
Składniki na część tiramisu:
- 500g mascarpone
- 150g drobnego cukru
- 2 jajka
- 2 łyżki likieru Amaretto
- 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej rozpuszczone w 1 łyżce gorącej wody
Blachę o wymiarach 20x30cm wyłożyć pergaminem. Na spód blaszki wyłożyć 3/4 ciasta czekoladowego, następnie całą część tiramisu, następnie na wierzch resztę ciasta czekoladowego (nie trzeba wyrównywać, można wykładać nieregularnie, łyżką). Patyczek zanurzyć w cieście i zrobić widoczne na wierzchu wzorki.
Piec w temperaturze 170 stopni przez 45 minut (max 60 min). Ciasta nie pieczemy do tzw. "suchego patyczka", ale nie może być w nim śladów surowego ciasta. Wystudzić w uchylonym piekarniku, następnie schłodzić kilka godzin w lodówce.
Podawać z bitą śmietaną oprószoną kakao.
Smacznego !
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz