Przepis: (źródło http://feed-me-better.blogspot.com/)
- 1 kg sera mielonego
- 1 budyń waniliowy bez cukru
- 1 niecała szklanka cukru (w oryginalnym przepisie 40 kropli Stevii)
- 1 łyżka ekstraktu waniliowego
- 4 łyżki śmietany 12%
- 4 jajka
- 2 łyżki skrobi kukurydzianej
- duża puszka brzoskwiń
- na spód: 75g roztopionego masła, 100g ciasteczek owsianych, 60g płatków owsianych
Ser zmiksować ze śmietaną, cukrem, budyniem, mąką kukurydzianą i ekstraktem waniliowym. Dodawać po jednym jajku, po każdym krótko miksując.
Połowę brzoskwiń pokroić w plasterki, resztę zmiksować blenderem na gładki mus. Plasterki rozłożyć na ciasteczkowym spodzie, pozostały mus podzielić na dwie części - jedną dodać do masy serowej i wymieszać, drugą odłożyć na dekorację. Wylać masę serową na przygotowany spód. Na wierzchu zrobić kleksy z pozostałego musu i patyczkiem zrobić ozdobne zawijasy.
Sernik wstawić do piekarnika nagrzanego do 150 stopni i piec około 1 godzinę 20 minut. Studzić powoli w uchylonym piekarniku (ja się trochę pospieszyłam i sernik popękał, jednak nie wpłynęło to na jego smak ;)). Następnie schłodzić w lodówce najlepiej całą noc.
Smacznego !
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz