wtorek, 15 kwietnia 2014

Sernik brzoskwiniowy







Przepis: (źródło http://feed-me-better.blogspot.com/)
  • 1 kg sera mielonego
  • 1 budyń waniliowy bez cukru
  • 1 niecała szklanka cukru (w oryginalnym przepisie 40 kropli Stevii)
  • 1 łyżka ekstraktu waniliowego
  • 4 łyżki śmietany 12%
  • 4 jajka
  • 2 łyżki skrobi kukurydzianej
  • duża puszka brzoskwiń
  • na spód: 75g roztopionego masła, 100g ciasteczek owsianych, 60g płatków owsianych
Ciasteczka rozgnieść w misce, wymieszać z płatkami owsianymi. Dodać rozpuszczone i ostudzone masło, wymieszać. Tortownicę o średnicy 24cm wyłożyć papierem do pieczenia (sam spód, boki wysmarować masłem). Na dno wysypać ciasteczka i wyrównać. Wstawić tortownicę do lodówki i w tym czasie przygotować masę serową.
Ser zmiksować ze śmietaną, cukrem, budyniem, mąką kukurydzianą i ekstraktem waniliowym. Dodawać po jednym jajku, po każdym krótko miksując.
Połowę brzoskwiń pokroić w plasterki, resztę zmiksować blenderem na gładki mus. Plasterki rozłożyć na ciasteczkowym spodzie, pozostały mus podzielić na dwie części - jedną dodać do masy serowej i wymieszać, drugą odłożyć na dekorację. Wylać masę serową na przygotowany spód. Na wierzchu zrobić kleksy z pozostałego musu i patyczkiem zrobić ozdobne zawijasy.
Sernik wstawić do piekarnika nagrzanego do 150 stopni i piec około 1 godzinę 20 minut. Studzić powoli w uchylonym piekarniku (ja się trochę pospieszyłam i sernik popękał, jednak nie wpłynęło to na jego smak ;)). Następnie schłodzić w lodówce najlepiej całą noc.

Smacznego !

 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz