środa, 9 kwietnia 2014

Ciasteczka z żurawiną i białą czekoladą






Przepis:
  • 140g mąki pszennej
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 80g płatków owsianych
  • 125g miękkiego masła
  • 60g ciemnego brązowego cukru
  • 80g cukru pudru
  • 1 jajko
  • 2 krople aromatu waniliowego
  • 75g suszonej żurawiny
  • 50g orzechów włoskich posiekanych
  • 100g białej czekolady posiekanej
W jednym naczyniu wymieszać składniki suche: mąkę, proszek do pieczenia, sól i płatki owsiane. W drugim naczyniu zmiksować masło i cukry na gładką masę. Dodać jajko i aromat waniliowy, ponownie zmiksować. Połączyć zawartość obu naczyń. Na koniec wmieszać żurawinę, orzechy i białą czekoladę.
Z ciasta formować kulki wielkości orzecha włoskiego, układać na blaszce wyłożonej pergaminem, zachowując odstępy, kuleczki ciasta delikatnie spłaszczyć.
Piec w 180 stopniach około 15 min. Po upieczeniu ciastka będą bardzo miękkie, odczekać chwilę, następnie wystudzić ciastka na kratce.

Smacznego !

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz