Król wśród serników - 3 warstwy: spód brownie, delikatna masa serowa z mascarpone i na zakończenie korona z bezy. Do przygotowania należy uzbroić się w cierpliwość, sernik piecze się ponad 2 godziny, a potem chłodzi całą noc w lodówce. Natomiast końcowy efekt wart tego całego zachodu :) Bardzo polecam na zbliżającą się Wielkanoc.
Przepis: (źródło www.kwestiasmaku.com)
- 70g ciemnej czekolady
- 70g miękkiego masła
- 4 łyżki cukru
- 1 jajko
- 40g mąki
- 1/2 łyżeczki sody
- 4 łyżki mielonych orzechów lub migdałów
- 500g tłustego twarogu zmielonego trzykrotnie (u mnie dwukrotnie)
- 500g mascarpone
- 3 łyżki mąki ziemniaczanej
- 1 szklanka cukru
- 3 łyżki cukru waniliowego
- 5 jajek + 2 żółtka (białka wykorzystujemy do bezy)
- 1/3 szklanki śmietany kremowej 30 lub 36%
- 1/4 szklanki skórki pomarańczowej kandyzowanej
- 1/4 szklanki rodzynek (drobno posiekanych)
- kilka łyżek dżemu brzoskwiniowego lub pomarańczowego lub morelowego
- BEZA: 2 białka jajek + 120g cukru + 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
- orzechy włoskie do dekoracji
Spód:
Piekarnik nagrzać do 180 stopni. Dno formy wyłożyć papierem do pieczenia, zapiąć obręcz wypuszczając papier na zewnątrz. Boki tortownicy posmarować masłem. Czekoladę połamać na kostki, włożyć do rondelka, dodać pokrojone masło oraz cukier i roztopić na małym ogniu mieszając. Odstawić z ognia, dodać jajko i energicznie wymieszać. Dodać przesianą mąkę i sodę, wymieszać. Na koniec dodać mielone orzechy i wszystko wymieszać. Masę wyłożyć na spód tortownicy i wyrównać powierzchnię. Wstawić do piekarnika i piec przez 8 - 9 minut. Wyjąć z piekarnika, nie wyłączać go.
Masa serowa:
Do misy miksera włożyć ser twarogowy razem z serem mascarpone, mąką, cukrem oraz cukrem wanilinowym. Miksować przez około 2 - 3 minuty na minimalnych obrotach, aż masa będzie gładka. Wbijać po jednym jajka miksując wolno i na małych obrotach przez około 15 - 30 sekund po każdym dodanym jajku, następnie dodawać żółtka i śmietankę i również zmiksować. Masę wylać na spód a na wierzch delikatnie posypać drobno posiekanymi rodzynkami i drobną skórką pomarańczową (nie mieszać, bo masa serowa jest rzadka i bakalie uciekną na dno). Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C. Piec przez 15 minut, następnie zmniejszyć temperaturę do 120 stopni i piec przez 60 minut (nie wyłączać piekarnika). Na około 15 minut przed końcem pieczenia zacząć przygotowywać bezę.
Beza:
Białka ubić na bardzo sztywną pianę, stopniowo dodawać cukier cały czas długo miksując po każdej porcji cukru. Po dodaniu cukru miksować jeszcze przez około 5 minut aż piana będzie gęsta i błyszcząca. Nie ma możliwości przebicia piany z białek, więc warto to robić długo. Nie można też zmniejszać ilości cukru, bo beza może się nie udać. Na minutę przed końcem ubijania dodać mąkę ziemniaczaną. Wyjąć sernik z piekarnika i rozprowadzić na jego powierzchni dżem. Wyłożyć pianę z białek oraz posypać orzechami włoskimi. Wstawić do piekarnika i piec przez 30 minut. Po tym czasie zmniejszyć temperaturę do 100 stopni i suszyć jeszcze bezę przez 30 minut.
Sernik wyjąć z piekarnika i dokładnie ostudzić. Obkroić nożem przy samym brzegu tortownicy, zdjąć obręcz i wstawić do lodówki na całą noc lub minimum 8 godzin.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz