Przepis: (źródło mojewypieki.com)
- 180g zimnego masła
- 150g cukru pudru
- 350g mąki pszennej (użyłam wrocławskiej)
- 1 duże jajko
- 1 żółtko
- 2 krople aromatu waniliowego
- szczypta soli
Po tym czasie wyjmujemy ciasto, dzielimy je na pół (łatwiej pracować z mniejszą ilością ciasta, drugą część chowamy do lodówki).
Blat i wałek posypujemy mąką, aby łatwiej rozwałkować ciasto.
Ciasto rozwałkowujemy na grubość około 2mm i wycinamy kółka o średnicy 7-8cm.
Układamy 4 krążki ciasta.
Zawijamy, zaczynając od dołu.
Powstały rulonik przekrawamy na pół i w ten sposób otrzymujemy 2 różyczki.
Rozchylamy płatki różyczek, aby uzyskać odpowiedni kształt.
Następnie piekarnik rozgrzać do 230oC i piec 5 min, następnie obniżyć temperaturę do 200oC i piec 8-9 min. Studzić na kratce.
Pieczenie różyczek to najtrudniejsza część, najlepiej upiec 2-3 różyczki na próbę, aby wyczuć swój piekarnik (przy nieodpowiednim pieczeniu różyczki mogą się rozlać).
Mam nadzieję, że szczegółowa instrukcja Wam pomoże :)
Smacznego !
jak bardzo słodkie one są?
OdpowiedzUsuńnie są bardzo słodkie, jak zwykłe kruche maślane ciastka
OdpowiedzUsuń