czwartek, 24 kwietnia 2014

Ciasto marchewkowe




Pyszne i proste w wykonaniu. Polecam do wypróbowania szczególnie tym, którzy nie traktują marchewki jako składnika do ciasta ;)

Przepis:
  • 2/3 szklanki mąki pszennej
  • pół szklanki drobnego cukru
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1 łyżeczka przyprawy do piernika
  • szczypta soli
  • 1/3 szklanka oleju rzepakowego
  • 2 jajka
  • 1 szklanka posiekanych orzechów (np. włoskie lub fistaszki)
  • pół szklanki posiekanych i odsączonych ananasów
  • 1 szklanka startej na średnich oczkach marchewki
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. W jednym naczyniu wymieszać składniki suche: mąkę przesiać z sodą i proszkiem do pieczenia, dodać cukier i przyprawy. W drugim naczyniu roztrzepać jajka z olejem. Połączyć zawartość obu naczyń delikatnie mieszając (tylko do połączenia się składników), dodać marchewkę, orzechy i ananasy, wymieszać. Formę o średnicy 18 cm wyłożyć papierem do pieczenia (dno i boki). Do formy wlać ciasto, wyrównać. Piec w piekarniku nagrzanym do 175 stopni przez 40-45 min (do tzw. suchego patyczka). Lekko przestudzić w formie, następnie odpiąć obręcz i pozostawić ciasto do całkowitego wystudzenia.

Następnie przygotować krem:
  •  300g serka Philadelphia (tak ten sam co do smarowania kanapek ;))
  • 6 łyżek miękkiego masła
  • 1,5 szklanki przesianego cukru pudru
  • odrobina aromatu waniliowego
Wszystkie składniki zmiksować na gładką masę. Wystudzone ciasto przekroić wzdłuż na dwa blaty i przełożyć połową kremu. Pozostały krem rozsmarować na powierzchni ciasta. Udekorować orzechami i posypać cynamonem.

Smacznego !

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz