Pyszne i proste w wykonaniu. Polecam do wypróbowania szczególnie tym, którzy nie traktują marchewki jako składnika do ciasta ;)
Przepis:
- 2/3 szklanki mąki pszennej
- pół szklanki drobnego cukru
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka cynamonu
- 1 łyżeczka przyprawy do piernika
- szczypta soli
- 1/3 szklanka oleju rzepakowego
- 2 jajka
- 1 szklanka posiekanych orzechów (np. włoskie lub fistaszki)
- pół szklanki posiekanych i odsączonych ananasów
- 1 szklanka startej na średnich oczkach marchewki
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. W jednym naczyniu wymieszać składniki suche: mąkę przesiać z sodą i proszkiem do pieczenia, dodać cukier i przyprawy. W drugim naczyniu roztrzepać jajka z olejem. Połączyć zawartość obu naczyń delikatnie mieszając (tylko do połączenia się składników), dodać marchewkę, orzechy i ananasy, wymieszać. Formę o średnicy 18 cm wyłożyć papierem do pieczenia (dno i boki). Do formy wlać ciasto, wyrównać. Piec w piekarniku nagrzanym do 175 stopni przez 40-45 min (do tzw. suchego patyczka). Lekko przestudzić w formie, następnie odpiąć obręcz i pozostawić ciasto do całkowitego wystudzenia.
Następnie przygotować krem:
- 300g serka Philadelphia (tak ten sam co do smarowania kanapek ;))
- 6 łyżek miękkiego masła
- 1,5 szklanki przesianego cukru pudru
- odrobina aromatu waniliowego
Wszystkie składniki zmiksować na gładką masę. Wystudzone ciasto przekroić wzdłuż na dwa blaty i przełożyć połową kremu. Pozostały krem rozsmarować na powierzchni ciasta. Udekorować orzechami i posypać cynamonem.
Smacznego !
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz