Torty bezowe należą do tych kruchych i nietrwałych, może właśnie na tym opiera się ich elegancja. Tutaj beza w wersji zimowej czyli połączenie cynamonu z orzechami i powidłami śliwkowymi.
Przepis :
Na 3 blaty bezowe
- 6 białek
- 300 g drobnego cukru
- 1 łyżka cynamonu
- pół szklanki ulubionych orzechów, posiekanych
Krem śmietankowo-cynamonowy
- 500 ml śmietanki 36% schłodzonej
- 4 łyżki mascarpone
- 1 łyżka cukru pudru
- 1 łyżeczka cynamonu
- około 2/3 słoiczka powideł śliwkowych
Pierwszy blat bezowy położyć na paterze i posmarować powidłami, nałożyć połowę kremu, przykryć drugim blatem, który również posmarować powidłami i resztą kremu, przykryć trzecim blatem.
Smacznego !
Źródło przepisu www.mojewypieki.com
Elegancka beza
OdpowiedzUsuń