niedziela, 3 stycznia 2016

Roscon de reyes




To już drugi przepis na Roscon de reyes, czyli hiszpański wieniec drożdżowy przełożony bitą śmietaną. Tym razem ciasto jest bardziej wilgotne i aromatyczne, po upieczeniu w kuchni unosi się piękny zapach pomarańczy.

Przepis :

Zaczyn
  • 50 g mąki
  • 16 g świeżych drożdży
  • 10 g cukru
  • 30 g letniego mleka
Wszystkie składniki wymieszać w małej misce, przykryć ściereczką i odstawić na 1 godzinę.

Ciasto
  • 3 jajka
  • 70 g masła rozpuszczonego i ostudzonego
  • skórka otarta z połowy cytryny
  • skórka otarta z połowy pomarańczy
  • 40 g letniego mleka
  • 20 g soku z pomarańczy
  • 80 g cukru
  • zaczyn
  •  400 g mąki
  • szczypta soli
Jajka ubić, następnie dodać masło, skórkę z cytryny i pomarańczy, mleko oraz sok z pomarańczy. W osobnej misce wymieszać mąkę, cukier i sól. Do suchych składników dodać mokre oraz zaczyn, wszystko zagnieść na gładkie i elastyczne ciasto (nie powinno kleić się do rąk), uformować kulę, przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na około 1 godzinę.

Dekoracja
  • kandyzowane owoce
  • posiekane migdały
  • 1 jajko
Po tym czasie,na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, z ciasta uformować wieniec, posmarować roztrzepanym jajkiem i posypać kandyzowanymi owocami oraz migdałami. Piekarnik nagrzać do 170 stopni i piec około 25 minut (ciasto powinno być ładnie zrumienione). Wyjąć z piekarnika i wystudzić.

Krem
  • 500 ml śmietany kremówki 36% schłodzonej
  • 250 g mascarpone schłodzonego
  • 3-4 łyżki cukru pudru
Wszystkie składniki wymieszać i ubić na sztywny i gładki krem. 
Wystudzone ciasto przekroić wzdłuż (jak dużego bajgla ;)) Krem przełożyć do rękawa cukierniczego i rozprowadzić grubą warstwę po całej powierzchni ciasta.

Smacznego !

Źródło przepisu : kanelaylimon.blogspot.com

2 komentarze: