To już drugi przepis na Roscon de reyes, czyli hiszpański wieniec drożdżowy przełożony bitą śmietaną. Tym razem ciasto jest bardziej wilgotne i aromatyczne, po upieczeniu w kuchni unosi się piękny zapach pomarańczy.
Przepis :
Zaczyn
- 50 g mąki
- 16 g świeżych drożdży
- 10 g cukru
- 30 g letniego mleka
Ciasto
- 3 jajka
- 70 g masła rozpuszczonego i ostudzonego
- skórka otarta z połowy cytryny
- skórka otarta z połowy pomarańczy
- 40 g letniego mleka
- 20 g soku z pomarańczy
- 80 g cukru
- zaczyn
- 400 g mąki
- szczypta soli
Dekoracja
- kandyzowane owoce
- posiekane migdały
- 1 jajko
Krem
- 500 ml śmietany kremówki 36% schłodzonej
- 250 g mascarpone schłodzonego
- 3-4 łyżki cukru pudru
Wystudzone ciasto przekroić wzdłuż (jak dużego bajgla ;)) Krem przełożyć do rękawa cukierniczego i rozprowadzić grubą warstwę po całej powierzchni ciasta.
Smacznego !
Źródło przepisu : kanelaylimon.blogspot.com
wyglada przepysznie, ale chba ciezko sie go kroi
OdpowiedzUsuńkroi się łatwo jak drożdżówkę :)
Usuń