wtorek, 19 stycznia 2016

Tarta Oreo






Pomysł na pyszną tartę z naszymi ulubionymi ciasteczkami Oreo. Przepis jest łatwy, ciasto robi się szybko, czego chcieć więcej ? ;)

Przepis :

Ciasto kruche
  • 160 g mąki pszennej tortowej
  • 30 g kakao
  • 60 g cukru pudru
  • szczypta soli
  • 100 g zimnego masła
  • 1 jajko
Mąkę, kakao, cukier puder i sól zagnieść z masłem jak kruszonkę, dodać jajko i wyrobić ciasto. Uformować kulę, zawinąć w folię spożywczą, schłodzić w lodówce przez pół godziny. Piekarnik nagrzać do 190 stopni. Schłodzone ciasto rozwałkować na blacie podsypanym mąką i wyłożyć nim formę na tartę (wysmarowaną masłem) o średnicy 23 cm, ciasto ponakłuwać widelcem. Piec tartę z obciążeniem (przykryć papierem do pieczenia i wysypać fasolę/groch) przez 15 minut, potem zdjąć obciążenie i dalej piec około 15 minut. Wystudzić.

Nadzienie
  • 250 g serka homogenizowanego waniliowego
  • 8 ciastek Oreo
Wystudzoną tartę posmarować serkiem i posypać pokruszonymi ciastkami. Schłodzić.

Smacznego !

6 komentarzy:

  1. Kocham Oreo, więc to coś dla mnie:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Wygląda pysznie - nie wiem od kiedy planuję już zrobić taką tartę ale moja leworęczność mnie przed tym powstrzymuję :(
    Zapraszam do mnie,
    Karolina z Likemywholefashion

    OdpowiedzUsuń
  3. o, nie lubię oreo, ale tarta uroczo wygląda. I łatwa do przyrządzenia!

    OdpowiedzUsuń
  4. Piękna tarta ;) Czy mogłabyś mi zdradzić sekret, że wszystkie tarty, które oglądam w internecie tak pięknie wychodzą z foremek? Robiłam już ich sporo i zawsze mi przywiera ciasto do formy, robiłam i w szklanej i metalowej, próbowałam smarować tłuszczem i nie i zawsze mi się przykleja do blachy.. Z góry bardzo dziękuję za odpowiedź ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zawszę smaruję formę masłem i delikatnie oprószam mąką, dodatkowo ciasto przed włożeniem do piekarnika powinno być schłodzone (co najmniej 30 min w lodówce), pozdrawiam :)

      Usuń