czwartek, 14 stycznia 2016

Tarta czekoladowa z dżemem z czarnej porzeczki




Tarta intensywnie czekoladowa z dodatkiem kwaskowatej czarnej porzeczki idealna na chłodniejsze dni i gdy mamy ochotę na dużą dawkę czekolady ;)

Przepis :

Kruche ciasto
  • 100 g masła
  • 3 żółtka
  • 30 g kakao
  • 30 g cukru pudru
  • 150 g mąki tortowej
  • szczypta soli
  • dodatkowo 4-5 łyżek dżemu z czarnej porzeczki
Mąkę, cukier puder, kakao i sól posiekać z masłem, następnie dodać żółtka i zagnieść ciasto, uformować kulę, zawinąć w folię spożywczą i schłodzić w lodówce przez 1 godzinę. Po tym czasie ciasto rozwałkować i wyłożyć nim tortownicę o średnicy 21-23 cm wysmarowaną masłem. Ciasto podziurkować widelcem i włożyć do zamrażalnika. Piekarnik nagrzać do 180 stopni. Wstawić ciasto i piec około 15 minut. Jeśli ciasto będzie się wybrzuszać, należy położyć na nie papier do pieczenia z obciążeniem (groch, fasola). Wyjąć z pieca i wystudzić.
Dżem z czarnej porzeczki podgrzać w garnku i kiedy jest jeszcze gorący smarujemy tartę. Wstawiamy do lodówki.

Ganasz
  • 250 ml śmietanki UHT 30%
  • 250 g czekolady deserowej 70%
  • 50 g miękkiego masła
  • 25 ml amaretto
Śmietankę zagotować, zdjąć z palnika i dodać posiekaną czekoladę. Odstawić do rozpuszczenia na parę minut, następnie wymieszać. Miksować śmietanę z czekoladą stopniowo dodając masło i amaretto. Ganasz wylać na tartę, część zostawić do dekoracji. Studzić w temperaturze pokojowej lub wstawić na około 10 minut do lodówki. Pozostały ganasz przełożyć do rękawa cukierniczego i udekorować zastygniętą tartę. Posypać kakao.

Smacznego ! 


Źródło przepisu : książka "Cukiernia Lidla - przepisy mistrza Pawła Małeckiego"
zBLOGowani.pl

3 komentarze:

  1. Zachęcamy do dodania przepisu do konkursu czekoladowego na zBLOGowanych :) Dziś już ostatni dzień zmagań.
    http://zblogowani.pl/akcja/terravita-zawsze-ze-mna

    OdpowiedzUsuń
  2. czy taka smietane z czekolada przed zmiksowaniem nalezy dobrze schlodzic? jaka ma byc konsystencja po zmiksowaniu-jak ubitej smietanki? pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. przed dodaniem masła nie chłodzić, po zmiksowaniu konsystencja będzie płynna, dlatego ładnie się rozprowadzi po tarcie, odczekać aż ganasz sam zgęstnieje (dla przypieszenia można włożyć tartę do lodówki) i udekorować resztą odłożonego kremu (który również można schłodzić w lodówce 5 minut, aby łatwiej wychodził ze szprycy i zachował kształt)
      pozdrawiam :)

      Usuń