czwartek, 28 stycznia 2016

Tarta walentynkowa z malinami i białą czekoladą





Moim zdaniem bardzo udane połączenie maliny z duuużą ilością białej czekolady i z uroczymi serduszkami. Pomysł na tegoroczne walentynki ;)

Przepis :

Ciasto kruche
  • 160 g mąki pszennej
  • 30 g kakao
  • 60 g cukru pudru
  • szczypta soli
  • 100 g zimnego masła
  • 1 jajko
Mąkę, kakao, cukier puder, sól zagnieść z masłem jak na kruszonkę, dodać jajko i wyrobić gładkie ciasto. Uformować kulę, zawinąć w folię i schłodzić około 30 minut. Po tym czasie rozwałkować ciasto na blacie podsypanym mąką. Formę na tartę wyłożyć ciastem, ponakłuwać widelcem. Piec z obciążeniem przez 15 minut w 200 stopniach, następnie zdjąć obciążenie i dopiekać przez 8 minut. Wystudzić.

Nadzienie
  • 4 łyżki konfitury malinowej
  • 250 ml śmietanki 30%
  • 250 g białej czekolady
  • mus malinowy : szklanka mrożonych malin + łyżka cukru
 Ostudzoną tartę posmarować konfiturą, schłodzić w lodówce. Kremówkę zagotować, dodać posiekaną czekoladę. Mieszać aż do rozpuszczenia się czekolady. Czekoladę wylać na schłodzony spód i odstawić. Przygotować mus malinowy: szklankę mrożonych malin zagotować z łyżką cukru, zblendować i przetrzeć przez sitko. Gotowy mus delikatnie nakładać na warstwę czekoladową za pomocą łyżeczki w formie łezki, przeciągnąć przez wszystie kropki wykałaczką, aby utworzyć serduszka. Schłodzić tartę przez kilka godzin w lodówce.

Smacznego !

1 komentarz:

  1. świetnie wygląda!zabieram przepis;) zapraszam na moje ciasta z owocami ;pozdrawiam
    http://gotujenacodzien.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń