Moim zdaniem bardzo udane połączenie maliny z duuużą ilością białej czekolady i z uroczymi serduszkami. Pomysł na tegoroczne walentynki ;)
Przepis :
Ciasto kruche
- 160 g mąki pszennej
- 30 g kakao
- 60 g cukru pudru
- szczypta soli
- 100 g zimnego masła
- 1 jajko
Mąkę, kakao, cukier puder, sól zagnieść z masłem jak na kruszonkę, dodać jajko i wyrobić gładkie ciasto. Uformować kulę, zawinąć w folię i schłodzić około 30 minut. Po tym czasie rozwałkować ciasto na blacie podsypanym mąką. Formę na tartę wyłożyć ciastem, ponakłuwać widelcem. Piec z obciążeniem przez 15 minut w 200 stopniach, następnie zdjąć obciążenie i dopiekać przez 8 minut. Wystudzić.
Nadzienie
- 4 łyżki konfitury malinowej
- 250 ml śmietanki 30%
- 250 g białej czekolady
- mus malinowy : szklanka mrożonych malin + łyżka cukru
Ostudzoną tartę posmarować konfiturą, schłodzić w lodówce. Kremówkę zagotować, dodać posiekaną czekoladę. Mieszać aż do rozpuszczenia się czekolady. Czekoladę wylać na schłodzony spód i odstawić. Przygotować mus malinowy: szklankę mrożonych malin zagotować z łyżką cukru, zblendować i przetrzeć przez sitko. Gotowy mus delikatnie nakładać na warstwę czekoladową za pomocą łyżeczki w formie łezki, przeciągnąć przez wszystie kropki wykałaczką, aby utworzyć serduszka. Schłodzić tartę przez kilka godzin w lodówce.
Smacznego !
świetnie wygląda!zabieram przepis;) zapraszam na moje ciasta z owocami ;pozdrawiam
OdpowiedzUsuńhttp://gotujenacodzien.blogspot.com/