poniedziałek, 18 stycznia 2016

Deser z tapioki






Już jakiś czas temu zapanowała moda na desery w słoiczkach, dlatego i ja postanowiłam 
spróbować ;) Tutaj kokosowy pudding z tapioki z musem malinowym.

Przepis :
  • 1 puszka mleka kokosowego (400 ml)
  • 400 ml mleka
  • 1/3 szklanki tapioki
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • 2 łyżki cukru
  • mus malinowy : 2 szklanki mrożonych malin, 2 łyżki cukru
Tapiokę wsypać do małego garnka i zalać mlekiem zwykłym i kokosowym, odstawić na 1 godzinę. Po tym czasie dodać cukier i wanilię, gotować mieszając od czasu do czasu aż tapioka zrobi się przezroczysta. Przelać do 4 słoiczków, odstawić do stężenia.
2 szklanki mrożonych malin zasypać 2 łyżkami cukru i gotować na małym ogniu. Zblendować i przetrzeć przez sitko, aby pozbyć się pestek. Mus wyłożyć na stężały deser.

Smacznego !

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz