piątek, 29 stycznia 2016

Misiowy tort

 

Uroczy, zabawny i pyszny tort dla dzieci, albo na zbliżające się walentynki ;)

Przepis :

Ciasto czekoladowe
  • 150 g mąki pszennej
  • 4 łyżki kakao
  •  1 i 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 170 g miękkiego masła
  • 120 g drobnego cukru
  • 3 jajka
Mąkę, kakao i proszek przesiać. Masło utrzeć z cukrem na jasną i puszystą masę. Dodawać po kolei jajka, miksując po każdym dodaniu. Na koniec wsypać przesiane suche składniki i delikatnie wymieszać do połączenia się składników. Tortownicę o średnicy 18 cm wyłożyć papierem do pieczenia (samo dno), boki wysmarować masłem lub spryskać tłuszczem w sprayu. Piec 45 minut w 170 stopniach, do suchego patyczka. Wystudzić, przekroić na 3 blaty.

Krem nutellowy
  • 250 g mascarpone
  • 3 łyżki nutelli (lub więcej)
Składniki wymieszać do uzyskania jednolitego kremu. Pierwszy blat ułożyć na paterze, posmarować kremem, przykryć kolejnym blatem, nałożyć resztę kremu i przykryć ostatnim blatem. Schłodzić na czas przygotowania kremu do dekoracji.

Krem nutellowy do dekoracji
  • 6 białek
  • 1,5 szklanki cukru
  • szczypta soli
  • 460 g miękkiego masła
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • 3-4 łyżki nutelli
  • odrobina czarnego barwnika
W garnku wymieszać białka, cukier i sól, umieścić go w kąpieli wodnej. Podgrzewać mieszając od czasu do czasu aż do całkowitego rozpuszczenia się cukru. Białka przelać do misy miksera i ubijać jak na bezę. Zmienić mieszadło z rózgi na mieszające i stopniowo dodawać pokrojone w kostkę masło. Na koniec dodać wanilię, mieszać aż krem będzie gładki (kilka minut).
Małą ilość kremu odłożyć i zabarwić na czarno, do reszty dodać nutellę. Kremy przełożyć do rękawów cukierniczych. Nutellowym kremem posmarować tort.
Misia zrobiłam używając końcówki do robienia trawy/włosów oraz okrągłej nr3 do zrobienia oczu i noska, reszta nałożona szpatułką i wygładzona.

Smacznego !
 

5 komentarzy: