Ciekawe ciasto, gdzie większa część mąki jest zastąpiona kaszą gryczaną. Ciasto jest wilgotne i dosyć ciężkie, subtelnie słodkie i bardzo smaczne :)
Przepis :
- 180 g kaszy gryczanej
- 5 jajek
- 180 g cukru trzcinowego
- 1 opakowanie cukru waniliowego
- 120 g mąki pszennej tortowej
- 150 g masła
- 150 g czekolady deserowej
- 50 g suszonej żurawiny, posiekanej
- 25 g orzeszków ziemnych solonych, posiekanych
Kaszę gryczaną zalać 400 ml wody i gotować pod przykryciem około 20 minut, do miękkości. Wystudzić i zmielić w melakserze. Masło rozpuścić, dodać czekoladę i podgrzewać, cały czas mieszając, aż czekolada się rozpuści. Jajka ubić z cukrami na puszystą pianę. Dalej ubijając stopniowo dodawać rozpuszczoną czekoladę i zmieloną kaszę. Wsypać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia. Dokładnie wymieszać, na koniec dodać żurawinę i orzechy. Tortownicę o średnicy 23 cm wyłożyć papierem do pieczenia, boki posmarować masłem. Nałożyć ciasto i wyrównać. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 40 minut (do suchego patyczka). Wystudzić ciasto.
Polewa
- 50 ml śmietanki UHT 30%
- 100 g czekolady deserowej
- 20 g miękkiego masła
- dodatkowo 25 g orzeszków ziemnych do dekoracji
Śmietankę zagotować, dodać czekoladę i wymieszać. Kiedy czekolada się rozpuści, dodać masło i dokładnie wymieszać. Wystudzone ciasto udekorować polewą i orzechami.
Smacznego !
Źródło przepisu : książka "Cukiernia Lidla - przepisy Mistrza Pawła Małeckiego"
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz