niedziela, 11 maja 2014

Pastéis de Belém


To najpopularniejsze portugalskie ciasteczka. Ich nazwa pochodzi od nazwy dzielnicy w Lizbonie, gdzie znajduje się klasztor Hieronimitów. To właśnie oni stworzyli ich recepturę. W klasztorze potrzebowano ogromnej ilości białek do np. produkcji porto czy krohmalenia habitów. Aby nie marnować żółtek używano ich do różnego rodzaju deserów.

Przepis:
  • płat gotowego ciasta francuskiego
  • skórka otarta z 1 cytryny
  • aromat waniliowy
  • 1/2 litra mleka 2%
  • 5 jajek
  • 50g skrobi kukurydzianej
  • 200g cukru
  • cukier puder i cynamon do posypania
Formę na muffinki wysmarować masłem. Ciasto francuskie rozwinąć, wykroić np. kubkiem kółka i wyłożyć nimi foremki. Formę wstawić do lodówki. Mleko wlać do garnka, dodać skórkę z cytryny, aromat waniliowy i zagotować. Następnie zdjąć z palnika, przykryć i odstawić na 15 min. Następnie mleko precedzić przez sitko. Piekarnik nagrzać do 240 stopni. 4 jajka rozdzielić na żółtka i białka. Żółtka i piąte białko krótko zmiksować. Skrobię kukurydzianą wymieszać z mlekiem. Dodać cukier, gotować ciągle mieszając, aż do otrzymania gęstej masy. Zdjąć z ognia i wymieszać z żółtkami. Krem nalać do przygotowanych wcześniej miseczek z ciasta. Wstawić do piekarnika i piec aż wierzch mocno się zrumieni (10-15 min). Wyjąć ciastka z piekarnika i posypać cukrem pudrem wymieszanym z cynamonem. Smaczne zarówno na ciepło jak i po ostudzeniu :)






 Smacznego !



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz