sobota, 14 czerwca 2014

Truskawkowe babeczki





Delikatne i puszyste babeczki bez proszku do pieczenia, rosną dzięki ubitej pianie z białek. Sezon na truskawki w pełni więc nic tylko zabierać się do pieczenia, a babeczki są gotowe raz dwa ;)

Przepis (źródło www.mojewypieki.com)
  • 150 g masła roztopionego i przestudzonego
  • 6 białek
  • 1 szklanka cukru pudru
  • 1 szklanka i 2 łyżki mąki tortowej
  • 1 łyżeczka ekstraktu z migdałów
  • 12 truskawek
  • płatki migdałów do obsypania
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Białka ubić na puszystą (ale nie sztywną) pianę. Dodać mąkę przesianą z cukrem pudrem, wymieszać drewnianą łyżką. Wlać masło i ekstrakt z migdałów, wymieszać do połączenia się składników. Foremkę do muffinek wyłożyć papilotkami, rozdzielić ciasto do 12 papilotek, do każdej nałożyć po jednej truskawce, posypać migdałami. Piec w 170 stopniach przez 20-25 minut.

Smacznego ! 

1 komentarz: