niedziela, 19 października 2014

Panellets



Hiszpańskie smakołyki, które można kupić jedynie w październiku/listopadzie. Są tradycyjnym wypiekiem na Wszystkich Świętych i Zaduszki. Te śliczne kuleczki przygotowuje się na bazie marcepanu, czyli migdałów i cukru oraz z dodatkiem ugotowanych ziemniaków. Najpopularniejsze są z dodatkiem orzechów piniowych, ale również występuje wiele innych rodzajów.

  • 250 g zmielonych migdałów (bez skórki)
  • 250 g cukru
  • skóra otarta z 1 cytryny
  • 125 g ugotowanych ziemniaków (bez skórki)
  • 1 jajko (osobno żółtko i białko)
  • dodatki : wiórki kokosowe, migdały w całości i posiekane, orzechy piniowe
Cytrynę sparzyć wrzątkiem i zetrzeć skórkę. W misce wymieszać mielone migdały z cukrem i skórką z cytryny. Ziemniaki rozgnieść widelcem. Żółtko roztrzepać i 3/4 dodać do masy ziemniaczanej (resztę zostawić gdyby masa była zbyt sucha). Wymieszać do połączenia się składników. Następnie ziemniaki dodać do migdałów i dobrze wymieszać, najlepiej mikserem. Jeśli masa jest zbyt sucha, aby uformować kulkę, dodać resztę żółtka.










Otrzymaną masę podzielić na pół. Jeśli chcemy zrobić panellets kokosowe to do jednej połowy dodać 70 g wiórków kokosowych i wymieszać. Z masy formować małe kuleczki wielkości orzecha włoskiego (waga ok.14 g).


Każdą kuleczkę obtaczać w wiórkach kokosowych. Układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w 180 stopniach przez 10-12 minut.
Aby zrobić panellets z orzechami piniowymi lub migdałami, należy użyć masy bez wiórków kokosowych. Każdą kuleczkę obtoczyć w białku, a następnie w miseczce z posiekanymi migdałami lub orzechami. W przypadku panellets z migdałami w całości, na każdej kulce ułożyć jeden migdał i delikatnie wcisnąć, posmarować białkiem. 
Piec w 180 stopniach przez 12 minut. Na ostatnie 2 minuty można włączyć górną grzałkę, aby się ładnie zrumieniły.
Wystudzić, przechowywać w szczelnym pojemniku.

Smacznego !






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz