poniedziałek, 30 marca 2015

Wielkanocne ciasteczka








Kruche ciasteczka zdobione lukrem już pojawiały się tu wcześniej, tym razem chciałam im nadać wielkanocnego i wiosennego wyglądu ;)

Przepis :
  • 350 g mąki pszennej
  • 200 g cukru pudru
  • 1 jajko
  • 1 żółtko
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • szczypta soli
  • 180 g zimnego masła
Wszystkie składniki zagnieść na jednolite i elastyczne ciasto, zawinąć w folię spożywczą i schłodzić w lodówce przez 30 minut. Po tym czasie ciasto rozwałkować na blacie posypanym mąką i wycinać dowolne kształty. Ciastka ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 10 minut. Wystudzić.

Lukier królewski :
  • 2 białka
  • 400 g cukru pudru
  • barwniki spożywcze
Cukier puder wymieszać z białkami do otrzymania jednolitego lukru, biały lukier rozmieszać z odrobiną dowolnego barwnika.

Dekoracja - najłatwiej będzie jak podam wam filmiki, na których dobrze widać technikę dekoracji :
  • filmik 1 - jak zrobić groszki, serduszka itd.
  • filmik 2 - jak zrobić różyczki

Miłej zabawy i smacznego !


Wielkanocne Wypieki

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz