wtorek, 1 września 2015

Babeczki Raffaello




Pyszne połączenie kokosu i białej czekolady, a słodycz przełamana nadzieniem malinowym. Babeczki są bardzo eleganckie, ale i łatwe w przygotowaniu (tylko krem należy przygotować odpowiednio wcześniej), dlatego też doskonale nadają się na każdą okazję.

Przepis :

Babeczki
  • 150 g masła
  • 120 g drobnego cukru
  • 3 jajka
  • 120 g mąki pszennej
  • 70 g wiórków kokosowych
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżeczki likieru kokosowego lub 1 łyżeczka aromatu kokosowego (można pominąć)
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Mąkę i proszek do pieczenia przesiać, dodać wiórki kokosowe, wymieszać. Masło ubić z cukrem na jasną i puszystą masę. Stopniowo dodawać jajka, miksując po każdym dodaniu, na koniec dodać likier/aromat kokosowy. Wsypać przygotowane wcześniej suche składniki i wymieszać delikatnie (najlepiej szpatułką) tylko do połączenia się składników. Piekarnik nagrzać do 170 stopni. Formę na 12 muffinek wyłożyć papilotkami i nałożyć ciasto. Piec przez 25 minut, do ładnego rumianego koloru. Wystudzić.

Krem
  • 230 g białej czekolady
  • 300 ml śmietany kremówki 36%
Śmietanę podgrzać prawie do wrzenia, wyłączyć palnik, dodać czekoladę i wymieszać. Wystudzić, przykryć folią (tak by dotykała całej powierzchni kremu) i wstawić do lodówki na 12 godzin.

Dodatkowo
  • 4-5 łyżek wiórków kokosowych uprażonych na suchej patelni
  • konfitura malinowa
  • 12 pralinek Raffaello
Każdą babeczkę wydrążyć na środku (np. za pomocą nożyka) i nałożyć konfiturę malinową. Wycisnąć krem przez rękaw cukierniczy, posypać podprażonymi wiórkami i udekorować pralinką.
 
Smacznego ! 

Źródło www.mojewypieki.com
 

3 komentarze:

  1. Cudeńka! Wyglądają bajecznie i na pewno smakują wspaniale :)

    OdpowiedzUsuń