wtorek, 17 maja 2016

Fraisier




Pyszny i elegancki tort z truskawkami na delikatnym migdałowym biszkopcie i z kremem angielskim. W sam raz na cieplejsze dni i na każdą okazję.

Przepis :

Biszkopt
  • 3 duże jajka
  • 1,5 łyżki letniej wody
  • 2/3 szklanki drobnego cukru
  • 3/4 szklanki mąki pszennej tortowej
  • 3/4 szklanki zmielonych migdałów
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
Jajka zmiksować z cukrem i wodą, ubijać dosyć długo aż masa będzie puszysta i gęsta. Dodać przesianą mąkę, proszek i migdały, delikatnie wymieszać szpatułką. Dno tortownicy o średnicy 23 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Nałożyć ciasto i wyrównać. Piec około 25 minut w 170 stopniach (do suchego patyczka). Wystudzić, przekroić na 2 blaty.

Krem angielski
  • 5 żółtek
  • pół szklanki drobnego cukru
  • 130 ml mleka
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • 16 g żelatyny
  • 500 ml śmietany kremówki 36%
  • 2 łyżki likieru pomarańczowego
Żelatynę zalać wodą do napęcznienia. Mleko wlać do garnuszka i zagotować. W czasie gotowania zacząć ubijać żółtka z cukrem i wanilią na jasno żółty kolor. Żelatynę podgrzać w mikrofali. Połowę zagotowanego mleka wlać do ubitych żółtek i zmiksować. Mieszaninę wlać z powrotem do garnka z resztą mleka, podgrzewać mieszając do lekkiego zgęstnienia kremu (nie zagotować), dodać żelatynę i wymieszać. Zostawić do ostudzenia. Śmietanę ubić (ale nie na zupełnie sztywno). Część śmietany dodać do ostudzonego kremu i szybko wymieszać. Cały krem dodać do reszty śmietany i delikatnie wymieszać, dodać likier pomarańczowy.

Dodatkowo
  • kilka truskawek przekrojonych na pół
  • do nasączenia 1/4 szklanki likieru pomarańczowego wymieszanego z 1/4 szklanki wody
Pierwszy blat umieścić w tortownicy, boki wyłożyć papierem do pieczenia lub folią deserową, zapiąć tortownicę. Nasączyć ciasto. Połówki truskawek ułożyć na samym brzegu dookoła. Nałożyć krem, wyrównać. Przykryć drugim biszkoptem, nasączyć. Wstawić do lodówki, przygotować polewę.

Polewa
  • słoiczek dżemu truskawkowego
  • 1 łyżeczka żelatyny
Dżem podgrzać i przetrzeć przez sito. Żelatynę zalać wodą, odstawić do napęcznienia, a następnie podgrzać w mikrofali. Do ciepłego dżemu dodać żelatynę i wymieszać. Udekorować. Tort najlepiej schłodzić przez noc w lodówce. 

Smacznego ! 

Źródło : www.mojewypieki.com

2 komentarze: