niedziela, 21 sierpnia 2016

Tarta cytrynowa z bezą włoską







Letnia i orzeźwiająca tarta cytrynowa z bezą włoską nałożoną za pomocą specjalnej tylki, co nadało całości ciekawy wygląd ;)

Przepis :

Ciasto kruche
  • 190 g mąki pszennej
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 115 g zimnego masła
  • 1 żółtko
  • 2 łyżki soku z cytryny
Mąkę, cukier puder zagnieść z masłem na kruszonkę, dodać żółtko i sok z cytryny, zagnieść na gładkie ciasto. Ciasto rozwałkować na blacie podsypanym mąką i wyłożyć nim formę na tartę, wcześniej wysmarowaną masłem i oprószoną mąką. Formę włożyć do zamrażalnika, w tym czasie nagrzać piekarnik do 190 stopni. Piec ciasto z obciążeniem w 190 stopniach przez 15 minut, następnie je zdjąć i piec około 5 minut.

Nadzienie cytrynowe
  • 5 jajek
  • 200 ml śmietany 36%
  • 150 ml soku z cytryn
  • skórka otarta z 2 cytryn
  • 120 g cukru
  • 2 łyżeczki skrobi ziemniaczanej
Wszystkie składniki dobrze wymieszać i wylać na wcześniej upieczony spód. Piec w 180 stopniach przez około 30 minut aż masa się zetnie. Wystudzić.

Beza włoska
  • 75 ml białka
  • 140 g cukru
  • odrobina wody
W rondelku odważyć cukier i zalać odrobiną wody, zagotować syrop cukrowy do temperatury 118 stopni. W między czasie powoli ubijać białka. Do piany z białek wlewać syrop i ubijać na najwyższych obrotach. Gotową bezę przełożyć do rękawa cukierniczego z zaokrągloną tylką z nacięciem i udekorować tartę, następnie opalić przy pomocy palnika.

Smacznego !

2 komentarze: