niedziela, 2 października 2016

Deser jeżynowy z bezą włoską







Obecnie zauważalnym trendem w cukiernictwie są monoporcje, czyli indywidualne desery, zatem sama zakupiłam odpowiednie formy i postanowiłam je wypróbować ;) Deser składa się z wilgotnego i delikatnego biszkoptu joconde, który głównie składa się z mąki migdałowej, delikatnego musu jeżynowego przykrytego bezą włoską.

Przepis (6-7 sztuk):

Biszkopt
  • 190 g jajek
  • 150 g mąki migdałowej
  • 120 g cukru
  • 35 g mąki pszennej
  • 30 g rozpuszczonego masła
  • 120 g białka + 25 g cukru
 Jajka, mąkę migdałową i cukier ubić. Dodać rozpuszczone masło i delikatnie połączyć z mąką pszenną. Białka spienić, dodać cukier i ubić na sztywną pianę, połączyć z pozostałą masą. Ciasto wylać na dużą blaszkę od piekarnika wyłożoną papierem do pieczenia, wyrównać. Piec w 230 stopniach około 10 minut. Wystudzić, następnie wyciąć foremką kółka odpowiadające silikonowej formie do musów.

Mus jeżynowy
  • 500 g jeżyn + kilka do deseru
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 100 g cukru
  • 14 g żelatyny
  • 250 ml śmietany 36% schłodzonej
Jeżyny, sok z cytryny i cukier umieścić w rondelku i zagotować do rozpuszczenia się cukru. Następnie zblendować na gładkie puree. Żelatynę zalać wodą do przykrycia i odstawić na chwilę do napęcznienia, następnie rozpuścić w mikrofalówce i dodać do jeżynowego puree, wymieszać. Wystudzić. Śmietanę ubić i dodać do puree, wymieszać.

Składanie deseru
 3/4 silikonowej formy wypełnić musem, następnie włożyć 3 jeżyny, dopełnić musem i zamknąć wyciętym biszkoptem. Włożyć do zamrażarki i schłodzić przez noc.

Beza włoska

  • 75 ml białka
  • 140 g cukru
  • odrobina wody
W rondelku odważyć cukier i zalać odrobiną wody, zagotować syrop cukrowy do temperatury 118 stopni. W między czasie powoli ubijać białka. Do piany z białek wlewać syrop i ubijać na najwyższych obrotach. Gotową bezę nałożyć szpatułką na zamrożone desery wyjęte z formy. Opalić opalarką. Desery pozostawić, aby odtajały przez 20 minut, następnie przechowywać w lodówce.

Smacznego !
 

6 komentarzy: