niedziela, 7 września 2014

Kruche kakaowe ciasteczka






Kruche ciasteczka z dodatkiem kakao. Proste i szybkie w przygotowaniu, długo się przechowują. Dekoracja jest opcjonalna, jeśli macie czas i chcecie się trochę pobawić to śmiało ;) w razie czego ciastka same w sobie też są pyszne.

Przepis :
  • 225 g mąki pszennej
  • 1 łyżka kakao
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 125 g miękkiego masła
  • 150 g cukru
  • 1 jajko
  • do dekoracji - tabliczka gorzkiej czekolady, listki róży
W jednej misce wymieszać składniki suche: mąkę, kakao, proszek do pieczenia i sól. W drugiej misce utrzeć masło z cukrem, następnie dodać jajko i wszystko razem zmiksować. Do mokrych składników dodać suche i wszystko dobrze wymieszać, aby składniki się połączyły. Ciasto podzielić na pół i uformować dwa wałki o średnicy około 4 cm, zawinąć w folię i włożyć do zamrażarki na 15 minut. Piekarnik rozgrzać do 200 stopni. Wałki ciasta pokroić w plastry o grubości około 5 mm. Ciastka układać na blaszce wyłożonej papierem zachowując odstępy ( w czasie pieczenia trochę urosną) i piec 8-10 minut. Wystudzić na kratce.
Aby przygotować dekorację, należy rozpuścić tabliczkę czekolady w kąpieli wodnej. Listki róży opłukać i osuszyć. Pędzelek zanurzyć w rozpuszczonej czekoladzie i rozsmarować na spodniej stronie liścia, odstawić do zastygnięcia czekolady na około 30 minut. Następnie delikatnie oderwać listki róży. Ostudzone ciasteczka udekorować czekoladowymi listkami.

Smacznego !

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz